Φασόλια, καρύδια και δημητριακά στην μάχη κατά του καρκίνου
Λονδίνο: Μια διατροφή πλούσια σε φασόλια, καρύδια και δημητριακά συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, διότι περιέχουν ένα φυσικό συστατικό που αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
Λονδίνο: Μια διατροφή πλούσια σε φασόλια, καρύδια και δημητριακά συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου, διότι περιέχουν ένα φυσικό συστατικό που αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Μάρκο Φαλάσκα διαπίστωσε ότι η ουσία πενταφωσφορική ινοσιτόλη, η οποία εντοπίζεται επίσης στις φακές και τα μπιζέλια, μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία νέων θεραπευτικών σχημάτων κατά του καρκίνου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο συστατικό αναστέλλει το ένζυμο φωσφοϊνοσίτης -3 κινάσηκαιπροάγει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Οι ειδικοί ανά τον κόσμο προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να δημιουργήσουν φαρμακευτικούς παράγοντες που να αναστέλλουν το συγκεκριμένο ένζυμο αλλά συναντούν αρκετές δυσκολίες.
Όταν οι Βρετανοί ερευνητές δοκίμασαν την πενταφωσφορική ινοσιτόλη σε ποντίκια και καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, εξουδετέρωσε τους καρκινικούς όγκους και προήγαγε την επίδραση των φαρμακευτικών παραγόντων που χρησιμοποιήθηκαν κατά των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών και του πνευμόνων.
«Τώρα θα επικεντρωθούμε στο να δούμε αν ο αναστολέας φωσφορικού άλατος μπορεί να αναπτυχθεί ως αντικαρκινικός παράγοντας για θεραπεία στην κλινική πράξη», εξηγεί ο Δρ Φαλάσκα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή το συστατικό, το οποίο είναι μη τοξικό ακόμα και σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.