Πολιτική αντιπαράθεση ένα χρόνο από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
Αφορμή για κλιμάκωση της μεταολυμπιακής γκρίνιας και για μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης προσφέρει η πρώτη επέτειος από την έναρξη των Oλυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Κόπηκε στο ΟΑΚΑ η τούρτα των πρώτων γενεθλίων.
Αφορμή για κλιμάκωση της μεταολυμπιακής γκρίνιας και για μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προσφέρει η πρώτη επέτειος από την έναρξη των Oλυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν «προκλητική απόπειρα προπαγάνδας» και κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια και ανυπαρξία πολιτικής στον τομέα αξιοποίησης της ολυμπιακής περιουσίας.
Σχετικές επισημάνσεις έκανε ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΚO του ΠΑΣΟΚ Ανδρ.Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης «σκηνοθέτες εικονικής πραγματικότητας», με αφορμή τους εορτασμούς της επετείου, ενώ την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τη μεταολυμπιακή αδράνειά της.
Απαντώντας, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες πολίτες ως τον Μάρτιο του 2004 «ζούσαν έναν εφιάλτη» και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα στη διαχείριση της ολυμπιακής προετοιμασίας.
Όπως σημειώνει Το Βήμα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κατά το τελευταίο διάστημα ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην επισήμανση των αδυναμιών της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιοποίηση των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και τη διαχείριση της κληρονομιάς των Oλυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα.
Τα βέλη στρέφονται στις περισσότερες περιπτώσεις κατά της κυβερνητικής προσπάθειας εκμετάλλευσης των Oλυμπιακών Αγώνων για την ικανοποίηση μικροκομματικών επιδιώξεων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του κόστους που άλλες φορές υπολογίζεται σε 9 δισ. ευρώ και άλλες «εκτοξεύεται» στα 13 δισ. ευρώ.
Ως χαρακτηριστική περίπτωση της κυβερνητικής αδράνειας αναφέρεται το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά το τέλος των Αγώνων οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειδωμένες για το κοινό και παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, ενώ επισημαίνεται ότι μόνο για τρεις από τις 25 εγκαταστάσεις έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί και αυτοί μόλις 15 μήνες μετά τις εκλογές.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των Oλυμπιακών Αγώνων θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με δύο συναυλίες, που θα δώσουν η Ελενα Παπαρίζου σήμερα στο Oλυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο και η Oρχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ερμούπολης Σύρου- γενέτειρας του Δ.Βικέλα, πρώτου προέδρου της ΔOΕ- στις 28 Αυγούστου.
Η τούρτα των Ολυμπιακών
Με τη χαρά και τη δημιουργικότητα των παιδιών, σβήστηκε το πρώτο κερί και κόπηκε το Σάββατο στο ΟΑΚΑ η τούρτα των πρώτων γενεθλίων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Πάνω από 150 παιδιά, από δύο κατασκηνώσεις της Αττικής, γέμισαν με την ζωντάνια τους γιορτινά τον χώρο και έφτιαξαν τη μεγάλη τούρτα σε ανάμνηση και περηφάνια της μεγάλης περυσινής μέρας.
«Γιορτάζουμε σήμερα με την Ελλάδα να έχει κερδίσει το στοίχημα του αύριο με τις βαθιές τομές και τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση», είπε η κ. Πετραλιά, υποστηρίζοντας ότι και αυτό το χρόνο «κερδίσαμε το μετάλλιο της ολυμπιακής αξιοποίησης, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και θα αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας».
«Προχωρούμε πάντα με γνώμονα την ανάπτυξη, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής» τόνισε, προσθέτοντας ότι ήρθε πλέον η ώρα να κεφαλαιοποιηθούν τα οφέλη από τους ΟΑ και η μεγάλη κληρονομιά που αυτοί μας άφησαν. Γι αυτό, όπως είπε, είναι πολύ αισιόδοξη και για τα δεύτερα γενέθλια.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις κριτικές που έχουν ασκηθεί τελευταία γύρω από το θέμα της αξιοποίησης και από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, είπε: «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του κ. Παπανδρέου να ασκεί από καιρού εις καιρόν τον αντιπολιτευτικό του ρόλο αλλά για άλλη μια φορά το έχει κάνει με λάθος τρόπο, και μικροπολιτική αντίληψη».
Απάντηση από το ΠΑΣΟΚ
Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Πετραλιά για την επέτειο των Ολυμπιακών Αγώνων και τα σχόλια της για τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Από φιέστα σε φιέστα, και από απολογισμούς μαϊμού σε λογαριασμούς σκοπιμότητας για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, η κ. Πετραλιά επιχειρεί με δηλώσεις αμετροέπειας και αυταρέσκειας να καλύψει μια πραγματικότητα που βλέπουν όλοι οι Έλληνες πολίτες».
»Η πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή οδήγησε το όνειρο στην απαξίωση, και διέψευσε τις προσδοκίες των Ελλήνων, οι οποίοι τώρα, το μόνο που μπορούν να περιμένουν από την πολιτική της κυβέρνησης, είναι ακόμη χειρότερες ημέρες».
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.