Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η απόφαση του Εκλογοδικείου για τη «λευκή ψήφο»
Προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέβαλαν οι τρεις βουλευτές Γ.Πασχαλίδης, Στ.Κουτμερίδης (ΠΑΣOΚ) και Κ.Ζαχαράκης (ΝΔ), οι οποίοι έχασαν τις έδρες τους ύστερα από την απόφαση του Εκλογοδικείου για τη «λευκή ψήφο».
Προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέβαλαν οι τρεις βουλευτές Γ.Πασχαλίδης, Στ.Κουτμερίδης (ΠΑΣOΚ) και Κ.Ζαχαράκης (ΝΔ), οι οποίοι έχασαν τις έδρες τους ύστερα από την απόφαση του Εκλογοδικείου για τη «λευκή ψήφο».
Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, οι προσφυγές αναμένεται να εξεταστούν από το ΕΔΑΔ σε πρώτο στάδιο την άνοιξη του 2006, οπότε και θα κριθεί εάν η υπόθεση θα εκδικαστεί επί της ουσίας (παραδεκτό των προσφυγών).
Μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρουν νομικοί κύκλοι, συνεπάγεται την παραπομπή της χώρας μας, δίνοντας νέα διάσταση και στο μείζον πολιτικό θέμα που συνοδεύει τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις κυρίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε η επίμαχη σύνθεση του Εκλογοδικείου.
Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο έκρινε με οριακή πλειοψηφία (6-5) ότι τα λευκά ψηφοδέλτια υπολογίζονται στο εκλογικό μέτρο, αφού είναι έγκυροι ψήφοι, ανατρέποντας τη σχετική νομολογία.
Παρά το γεγονός ότι η βασική επιχειρηματολογία των προσφυγών κινείται σε αυστηρά νομικό πλαίσιο και αποφεύγονται πολιτικές αναφορές, οι θιγέντες πρώην βουλευτές δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι ο πλέον ευνοημένος από την απόφαση του Εκλογοδικείου ήταν ο θείος του πρωθυπουργού, κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος μπήκε στη Βουλή έπειτα από «καραμπόλα» αλλαγών στις έδρες.
Χαρακτηριστικά, στην προσφυγή Πασχαλίδη επισημαίνεται ότι η ανατροπή της νομολογίας από το Εκλογοδικείο και η μη νόμιμη συγκρότησή του «δεν ήταν τυχαίο γεγονός» και πως είχε στόχο «να εξασφαλίσει μία επιπλέον έδρα υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, που μέσω των κατανομών των εδρών θα πήγαινε στον Αχ.Καραμανλή, αποτυχόντα υποψήφιο της ΝΔ σε έναν άλλο νομό της Κεντρικής Μακεδονίας, τον Νομό Σερρών, πρώτο αναπληρωματικό αυτού του κόμματος σε αυτόν τον νομό, και θείο (νεώτερο αδελφό του πατέρα) του παρόντος πρωθυπουργού».
Στον φάκελο της υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εμπεριέχονται, εξάλλου, και οι δύο έγγραφες αναφορές των αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.κ. Δημητρόπουλου και Καραβοκύρη, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν να αναπληρώσουν στο Εκλογοδικείο τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα στη δικαστική σύνθεση να βρεθεί παρανόμως ο νεώτερος συνάδελφός του Χρ.Ντάκουρης.
Oι προσφεύγοντες πρώην βουλευτές ζητούν «ηθική και υλική δικαίωση» για τη βλάβη που έχουν υποστεί από την απόφαση του Εκλογοδικείου. Σημειώνεται ότι αν δικαιωθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Βουλή, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα τους επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση που καλύπτει τουλάχιστον τη βουλευτική αποζημίωση. Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, θα είναι η πρώτη φορά που ένα διεθνές δικαστικό όργανο θα έχει κρίνει παράνομη τη σύνθεση της Ελληνικής Βουλής.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.