Τέλος εποχής για τον τελευταίο «πολιτικό δεινόσαυρο» της Ισπανίας
Οι ψήφοι των μεταναστών δεν ήταν αρκετοί για τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος στη Γαλικία. Μετά από 15 χρόνια, ο 82χρονος Μανουέλ Φράγα έχασε τις τοπικές εκλογές για μόλις μία έδρα. Στην ισπανική επαρχία θα σχηματιστεί τώρα κυβέρνηση συνασπισμού.
30
Οι ψήφοι των μεταναστών δεν ήταν αρκετοί για τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος στη Γαλικία. Μετά από 15 χρόνια, ο 82χρονος Μανουέλ Φράγα έχασε τις τοπικές εκλογές για μόλις μία έδρα. Στη συγκεκριμένη επαρχία – προπύργιο της ισπανικής δεξιάς θα σχηματιστεί τώρα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τους Σοσιαλιστές.
Στις εκλογές που έγιναν πριν από δέκα περίπου μέρες το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 37 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 25 έδρες και οι Εθνικιστές της Γαλικίας (BNG) 13 έδρες. Για την αυτοδυναμία χρειάζονταν 38 έδρες.
Μία από αυτές «έπαιζε» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων βάσει της ψήφου των περίπου 120 χιλιάδων μεταναστών που ζουν στην Αργεντινή, στην Ελβετία, στη Βενεζουέλα, στην Ουρουγουάη, στη Βραζιλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας: παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες παραδοσιακά ψηφίζουν το κόμμα του Μανουέλ Φράγα, αυτή τη φορά οι ψήφοι τους δεν ήταν αρκετοί για να δώσουν μία ακόμα έδρα (και την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο) στο Λαϊκό Κόμμα.
Έτσι μετά από 16 χρόνια, η κεντροαριστερά υπό τους Σοσιαλιστές και τους Εθνικιστές της Γαλικίας θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.
Η περίπτωση του Μανουέλ Φράγα
Ο Φράγα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για την πολιτική ζωή της Ισπανίας. Υπήρξε πρεσβευτής της Ισπανίας στη Βρετανία και υπουργός Πληροφοριών και Τουρισμού του δικτάτορα Φράνκο. Ο τελευταίος κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 έως το θάνατό του το 1975.
Δηλώνει φίλος του Φιντέλ Κάστρο και είναι γνωστός στην Ισπανία ως άνθρωπος που τα λέει έξω από τα δόντια…
Απ τους αντιπάλους του κατηγορήθηκε πολλές φορές για αυταρχισμό -τον αποκαλούν Δον Μανουέλ που παραπέμπει στην εποχή των φεουδαρχών.
Ο ίδιος υπενθύμιζε ότι η (φτωχή) Γαλικία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου και ότι ως υπουργός Τουρισμού του Φράνκο (ο οποίος είχε γεννηθεί στη Γαλικία) έβαλε και πάλι την Ισπανία στον τουριστικό χάρτη του κόσμου.
Πάντως, παρά την ήττα ο Φράγα δηλώνει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, το οποίο άλλωστε ο ίδιος ίδρυσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (21/4): Δράση με Παναθηναϊκό στη Euroleague και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Undeclared Work in Greece Remains Above EU Average
- Κέντρικ Ναν για Βεζένκοφ: «Παίρνει βοήθεια απ’ τους πορτοκαλί…» (pic)
- Μετρό: Οι 5 σταθμοί που θα κλείνουν από σήμερα νωρίτερα λόγω έργων – Πώς θα εξυπηρετηθούν οι επιβάτες
- ΗΠΑ: Βετεράνοι του αμερικανικού στρατού διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράν – Πάνω από 60 συλλήψεις
- Αντετοκούνμπο: «Φέτος ήταν από τις πιο δύσκολες της καριέρας μου, θα αναγεννηθώ»
- Ο άνδρας πίσω από τη νέα εμμονή της μόδας με τα παπούτσια Saint Laurent
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Μπαίνει στα εργοστάσια και δημιουργεί νέα δεδομένα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442