Διχασμένη η ΕΕ για το μέλλον του Ευρωσυντάγματος
Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ ως προς την τύχη του Ευρωσυντάγματος. Πρόταση Γιούνκερ για «πάγωμα» της διαδικασίας επικύρωσης για 9-12 μήνες στο ΕΛΚ. Στην Ολλανδία, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ η Δανία προσανατολίζεται προς αναβολή του δικού της.
31
Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ ως προς την τύχη του Ευρωσυντάγματος. Πρόταση Γιούνκερ για «πάγωμα» της διαδικασίας επικύρωσης για 9-12 μήνες στο ΕΛΚ. Στην Ολλανδία, αποκλείστηκε το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος, ενώ η Δανία προσανατολίζεται προς αναβολή του δικού της.
Κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης για 9-12 μήνες, αλλά οι συντηρητικοί ηγέτες της ΕΕ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πρόταση αυτή, όπως ανακοίνωσε Ιταλός πολιτικός.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ, Αντόνιο Ταζάνι, η Σλοβενία και η Μάλτα αντέδρασαν στην πρόταση Γιούνκερ, η οποία πάντως έτυχε της στήριξης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Στην Ολλανδία εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ατζο Νικολάι, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα επαναλάβει το δημοψήφισμα μετά τη ηχηρό «όχι» της 1ης Ιουνίου.
«Ο ολλανδικός λαός ήταν ξεκάθαρος. Για αυτό λοιπόν εμείς, ως κυβέρνηση, δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στην Ολλανδία» δήλωσε ο Νικολάι, προσερχόμενος στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των ηγετών των Φιλελευθέρων λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.
«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τελείωσε και για τις άλλες χώρες» έσπευσε να διευκρινίσει. «Ελπίζω να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μία κοινή γραμμή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» προσέθεσε.
Τη δυσαρέσκεια της χώρας του είχε εκφράσει νωρίτερα την Πέμπτη και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
«Οι προτάσεις [της προεδρίας] δεν πάνε αρκετά μακριά. Η Ολλανδία έχει αναλογικά με το μέγεθός της τη μεγαλύτερη συνεισφορά [στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό] και επιθυμούμε τη βελτίωση της κατάστασης. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι γι αυτές τις υπερβολικές πληρωμές» τόνισε.
Όσον αφορά στην επίτευξη συμφωνίας για το θέμα του προϋπολογισμού στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Μπαλκενέντε δήλωσε ότι συμφωνεί «με όλους αυτούς που λένε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά διατηρεί «ακόμη ελπίδες».
Το ολλανδικό αίτημα για μεγάλη μείωση της εισφοράς της Χάγης στον προϋπολογισμό της ΕΕ προέκυψε σήμερα ως ένα από τα κύρια εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ένα βήμα περισσότερο έκανε η Δανία, που ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ανακοινώσει τη ματαίωση του δικού της δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα (στις 27 Σεπτεμβρίου) κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου!
«Ο πρωθυπουργός διατηρεί πολλές αμφιβολίες για την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής [σχετικά με τη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος], πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Δανία» δήλωσε κυβερνητική πηγή στην Κοπεγχάγη.
Νωρίτερα, ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε τονίσει ότι οι 25 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν όσον αφορά τη συνέχιση ή μη της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωσυντάγματος και ότι το επίμαχο κείμενο πρέπει να παραμείνει ανέπαφο αν πρόκειται να διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα στη Δανία.
Υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος τάχθηκε πάντως η Γερμανία, με τον καγκελάριο Γκ.Σρέντερ να απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η Συνταγματική Συνθήκη δεν είναι βιώσιμη, μετά το «όχι» Γάλλων και Ολλανδών.
«Σχόλια που ακούει κάποιος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από οπουδήποτε αλλού ότι το Σύνταγμα είναι νεκρό ή οτιδήποτε άλλο, είναι κατά την άποψή μου λάθος» τόνισε ο Σρέντερ σε ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Σρέντερ πρόσθεσε ότι είναι ελάχιστες κατά την άποψή του οι ελπίδες να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τους συμβιβασμούς που χρειάζονται για την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2007-2013.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εγκρίθηκε στην ΕΕ το συνδυαστικό εμβόλιο της Moderna για Covid και γρίπη
- «Δεν το κουνάει… από την Λίβερπουλ ο Σλοτ»
- ΗΠΑ: Δέκα εξαφανίσεις επιστημόνων έβαλαν φωτιά στο διαδίκτυο – Εργάζονταν σε πυρηνικές και κρίσιμες υπηρεσίες
- Οργή – Ο ιστότοπος που συνδέεται με τον ομαδικό βιασμό της Ζιζέλ Πελικό «επανήλθε»
- Σοκ στον Βόλο: 52χρονος άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος σε αποθήκη – Τον αναζητούσε ο αδελφός του
- Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Βήμα βήμα η διαδικασία
- ΠΑΣΟΚ: Αθήνα και Αττική πνίγονται από το κυκλοφοριακό, αλλά η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί η Γραμμή 4 του Μετρό
- «Σε προφορική συμφωνία Μπαρτσελόνα και Ίντερ για τον Μπαστόνι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442