Γραπτές εξηγήσεις έδωσε το ΓΕΣ στην Τουρκία για το περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων
Η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ότι ο αρχηγός ΓΕΣ ζήτησε γραπτώς συγγνώμη για τη βεβήλωση τουρκικής σημαίας στη Σχολή Ευελπίδων. «Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί» στα Ίμια δηλώνει ο Τούρκος επιτελάρχης.
Η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας ζήτησε γραπτώς συγγνώμη από τον Τούρκο ομόλογό του για το περιστατικό της βεβήλωσης τουρκικής σημαίας, στις 12 Απριλίου, στη Σχολή Ευελπίδων.
Η τουρκική Milliyet δημοσιεύει ότι ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ είπε σε συντάκτη της εφημερίδας ότι «λάβαμε γραπτή συγγνώμη. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο μπορούμε να αποδεχτούμε».
Αντίστοιχα, μιλώντας σε συνεργάτιδα της εφημερίδας Hurriyet, ο αρχηγός των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ επίσης επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημη συγγνώμη από τον αρχηγό ΓΕΣ. «Σήμερα (Σάββατο) έλαβα γραπτή συγγνώμη από τον αρχηγό του Ελληνικού Στρατού» δήλωσε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ και χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου εξετάζει εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο επίσκεψή του στην Αθήνα.
Οι δηλώσεις των Τούρκων στρατηγών έγιναν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε η τουρκική Εθνοσυνέλευση για τον εορτασμό των 85 χρόνων από την ίδρυσή της, στις 23 Απριλίου του 1920, στη διάρκεια του πρώτου έτους του Μικρασιατικού Πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός ΓΕΣ που είχε ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αρχηγό των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων αμέσως μόλις είχε γίνει γνωστό το περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων εκφράζοντας τη λύπη του και είχε δεσμευτεί για τον εντοπισμό των δραστών. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, διετάχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση και επιλήφθηκε η στρατιωτική Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους υπευθύνους αυτού του «λυπηρού και καταδικαστέου» συμβάντος. Ωστόσο, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, μιλώντας στις 20 Απριλίου στην τουρκική Ακαδημία Πολέμου, επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως «περιμένουμε από την Ελλάδα να ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να βρει τους ενόχους». Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, «μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθούν οι δραστηριότητες αυτές».
Οζκιόκ: Αποφασιστικοί στα Ίμια
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης της Εθνοσυνέλευσης το Σάββατο, ο στρατηγός Οζκιόκ αναφέρθηκε και στην ελληνοτουρκική ένταση των τελευταίων ημερών στα Ίμια. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως «τέτοιες προστριβές συμβαίνουν μεταξύ νέων. Γνωρίζετε ότι συμβαίνει και μεταξύ των πιλότων στον αέρα. Κι αυτό είναι κάτι ανάλογο στη θάλασσα» είπε, τονίζοντας όμως πως «βέβαια στα Ίμια [Κάρντακ] πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί». Η δήλωση αυτή του Τούρκου στρατηγού ερμηνεύτηκε από τη Milliyet ως ένδειξη της αποφασιστικότητας που θα επιδείξει το επόμενο διάστημα η Αγκυρα σχετικά με το θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ο Τούρκος επιτελάρχης δράττεται της ευκαιρίας για να τοποθετηθεί δημοσίως σε θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.