Θετική εισήγηση της Κομισιόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βελιγράδι
Θετικά θα εισηγηθεί η Κομισιόν την Τρίτη για την έναρξη συνομιλιών με τη Σερβία-Μαυροβούνιο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ενδεχομένως στην ένταξη στο απώτερο μέλλον. «Αγκάθι» παραμένει όμως ακόμη η συνεργασία με το ICTY.
31
Θετικά θα εισηγηθεί η Κομισιόν την Τρίτη για την έναρξη συνομιλιών με τη Σερβία-Μαυροβούνιο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ενδεχομένως στην ένταξη στο απώτερο μέλλον. «Αγκάθι» παραμένει όμως ακόμη η συνεργασία με το ICTY.
Όπως ανέφερε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, η Επιτροπή θα τονίσει ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Συμφώνου Σύνδεσης δεν είναι εγγυημένο και εξαρτάται από τη συνέχιση της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
«Δεν υπάρχει αυτοματισμός και πρέπει να συνεχίσουν τις παραδόσεις [υπόπτων] στο δικαστήριο. Δεν θα είναι το πράσινο φως για μία συμφωνία, είναι απλώς η αρχή του πρώτου επιπέδου των σχέσεων» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τις τελευταίες 10 εβδομάδες, η Σερβία έχει συμβάλει στην παράδοση στη Χάγη 11 κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, οι βασικότεροι κατηγορούμενοι για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, διαφεύγουν ακόμη της σύλληψης.
Οι αποκαλύψεις μάλιστα ότι οι πρώην ηγέτες των Σερβοβοσνίων κρύβονταν με τη στήριξη του στρατού προκάλεσαν δυσμενή σχόλια της διεθνούς κοινότητας.
Έτσι, ο πολιτικός διοικητής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Πάντι Ασνταουν, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη σερβική ηγεσία και ζήτησε εκ νέου τη σύλληψη του Κάρατζιτς και του στρατηγού Μλάντιτς.
Ταυτόχρονα, συνεχάρη το Βελιγράδι και τους Σερβοβόσνιους για την έκδοση 11 κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου τις τελευταίες εβδομάδες.
«Η διαδικασία [της συνεργασίας με τη Χάγη] έχει αρχίσει τώρα και αυτό απαιτούσε πολιτικό θάρρος. Ωστόσο, πρέπει να ολοκληρωθεί […] και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έως ότου οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς βρεθούν στη Χάγη» είπε ο Ασνταουν μετά τη συνάντησή του με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
- Συνετρίβη μεταγωγικό στρατιωτικό ελικόπτερο στην Τουρκία
- Οι νέες ρυθμίσεις για την ετήσια άδεια: Πώς θα χορηγείται από φέτος
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός
- Για αυτό η μουσική μας φέρνει πιο κοντά
- Καιρός: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442