«Nα επιστρέψει αμέσως» στις συνομιλίες για τα πυρηνικά καλεί η Ράις τη Βόρειο Κορέα
Η Κοντολίζα Ράις κάλεσε την Πιονγιάνγκ «να επιστρέψει αμέσως» στις εξαμερείς συνομιλίες για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος. Η Βόρειος Κορέα απαιτεί από την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ «συγγνώμη» για τον χαρακτηρισμό της χώρας ως «προπύργιο της τυραννίας».
38
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κάλεσε από το Τόκιο, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο της ασιατική περιοδείας της, τη Βόρειο Κορέα «να επιστρέψει αμέσως» στις εξαμερείς συνομιλίες για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος.
Η Πιονγιάνγκ, ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι θα σκεφθεί το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις συνομιλίες, αφού η κ. Ράις ζητήσει συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό της Βορείου Κορέας ως «προπύργιο της τυραννίας».
Η Βόρειος Κορέα αποχώρησε από τις εξαμερείς συνομιλίες -με τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα- τον περασμένο μήνα. Οι συνομιλίες κρατούν από το 2002 και στους τρεις γύρους έχουν γίνει προσπάθειες να αμβλυνθεί η ένταση μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ, με μικρή όμως επιτυχία.
Όπως μετέδωσε το BBC, στην ομιλία της σε Πανεπιστήμιο του Τόκιο η Κοντολίζα Ράις τόνισε πως «οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να επιτεθούν ή να εισβάλουν στη Βόρειο Κορέα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να προσφέρει πολυμερείς εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιογιάνγκ, εάν η τελευταία συμφωνήσει να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε την Κίνα και τις άλλες ισχυρές χώρες της περιοχής να ασκήσουν πιέσεις προς τη Βόρειο Κορέα με αυτό το στόχο.
Η Κίνα θεωρείται από τις ΗΠΑ το «κλειδί» σε μια διπλωματική λύση του θέματος, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Πεκίνο δεν πιέζει αρκετά τον πολιτικό της σύμμαχο, τη Βόρειο Κορέα. Από την πλευρά της, η Κίνα ζητά από τις ΗΠΑ μεγαλύτερη ευελιξία.
Η Κοντολίζα Ράις δεν παρέλειψε και τις παραινέσεις προς την Κίνα για μεγαλύτερο και ταχύτερο εκδημοκρατισμό.
Η επίσκεψη της Ράις στην περιοχή συνέπεσε με την έναρξη των αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στα ανοικτά της κορεατικής χερσονήσου με την συμμετοχή και νοτιοκορεατικών δυνάμεων.
Στην άσκηση υπολογίζεται πως θα λάβουν μέρος περίπου 17.000 Αμερικανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων 6.000 που σταθμεύουν μόνιμα στη Νότιο Κορέα. Αμερικανοί αξιωματικοί ανέφεραν ότι το επίπεδο των δυνάμεων και ο στρατιωτικός εξοπλισμός τους είναι παρόμοια με αυτά προηγούμενων γυμνασίων.
Ωστόσο, η Βόρειος Κορέα επέκρινε τις ασκήσεις ως προετοιμασία για εισβολή στο έδαφός της και απείλησε ότι θα επεκτείνει περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Μενίδι: Συνεχίζεται η δίκη για τον Μάριο που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα – «Εμείς δεν ρίχναμε πιστολιές»
- Επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
- Η Τσέλσι στα χνάρια του Τιτανικού: Σπάει αρνητικά ρεκόρ και κινδυνεύει να… βυθιστεί (vids, pics)
- Κρήτη: Εξαφάνιση 43χρονης – Τα πρώτα ευρήματα από τις έρευνες
- Λιοσίων: Αποσωληνώθηκε η 16χρονη που παρασύρθηκε από μηχανή και εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη
- «Πάμε μια βόλτα;»: Όταν η μητέρα του Λαζόπουλου έψαχνε την προίκα της Τασούλας
- Επιστημονική Ημερίδα στην Ερμούπολη με αντικείμενο πρακτικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
- Ημέρα της Γης – Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442