Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τον τρόπο καθορισμού των αγοραίων τιμών των ακινήτων ξεκαθαρίζει ο Αδάμ Ρεγκούζας

Τον τρόπο καθορισμού των αγοραίων τιμών των ακινήτων ξεκαθαρίζει ο Αδάμ Ρεγκούζας

Το «τοπίο» στη φορολογία των ακινήτων ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Oικονομικών Αδ.Ρεγκούζας, ανακοινώνοντας ότι από 1/1/2006 θα επιβληθεί ΦΠΑ 18% στις νεόδμητες οικοδομές, ο οποίος θα υπολογίζεται σε αξίες που θα πλησιάζουν τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

88

Το «τοπίο» στη φορολογία των ακινήτων ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Oικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, ανακοινώνοντας ότι από 1/1/2006 θα επιβληθεί ΦΠΑ 18% στις νεόδμητες οικοδομές, ο οποίος θα υπολογίζεται σε αξίες που θα πλησιάζουν τις αγοραίες τιμές των ακινήτων.

Οι αγοραίες τιμές των ακινήτων θα διαμορφώνονται από απαλλοτριώσεις ακινήτων και από εκποιήσεις ακινήτων του Δημοσίου, ενώ θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις μισθωτικές αξίες.

«Προκειμένου με την αναμόρφωση των τιμών να φθάσουμε την αγοραία αξία των ακινήτων, για να μην έχει σοβαρή απώλεια εσόδων το Δημόσιο, οι επιτροπές που έχουν συσταθεί γι΄ αυτόν τον σκοπό θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραίες αξίες λαμβάνοντας υπόψη κάθε πρόσφορο μέτρο, ήτοι: 1) τιμές από απαλλοτριώσεις ακινήτων, 2) αναπροσαρμογή βάσει της μισθωτικής αξίας ακινήτων, 3) εκποιήσεις ακινήτων από Δημόσιο, νομικά πρόσωπα, τράπεζες κτλ.», δήλωσε στην εφ. «Το Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός.

Από τις αρχές του επόμενου χρόνου καταργείται για τις νεόδμητες οικοδομές το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Επίσης, από 1ης Ιανουαρίου 2006 καταργείται η φορολογία των γονικών παροχών και σε αντιστάθμισμα δίνεται υψηλό αφορολόγητο ποσό στη φορολογία κληρονομιών, ενώ από την ίδια ημερομηνία αναπροσαρμόζονται τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά ή αιτία θανάτου.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι η διατήρηση του φόρου μεταβίβασης για τις παλαιές κατοικίες και τα οικόπεδα, ενώ μελετάται η επαναφορά του φόρου υπερτιμήματος, ο οποίος θεωρείται δικαιότερος φόρος.

Τέλος για την αγορά πρώτης κατοικίας ο κ.Ρεγκούζας παραδέχεται πως «μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα η κοινοτική νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια ευνοϊκής μεταχείρισης της αγοράς πρώτης κατοικίας, για την οποία υπήρχαν σημαντικές απαλλαγές» και τονίζει πως αναζητούνται τρόποι συμβατοί με την κοινοτική νομοθεσία που θα είναι προς το συμφέρον των ιδιοκτητών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο