Τα λαχανικά ασπίδα κατά της εκτομής της χοληδόχου κύστης
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που προσλαμβάνουν την πλειοψηφία των πρωτεϊνών της διατροφής τους από λαχανικά, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης λόγω χολολιθίασης και συναφών προβλημάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που προσλαμβάνουν την πλειοψηφία των πρωτεϊνών της διατροφής τους από λαχανικά, αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης λόγω χολολιθίασης και συναφών προβλημάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 121.000 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν στην μελέτη Nurses Health Study.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 20 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης, 7.831 γυναίκες υπεβλήθησαν σε εκτομή της χοληδόχου κύστης.
Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι η συνολική πρόσληψη των πρωτεϊνών και των ζωικών πρωτεϊνών δεν είχε καμιά επίδραση στον κίνδυνο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, ωστόσο όταν επρόκειτο για φυτικές πρωτεΐνες ο κίνδυνος εκτομής της χοληδόχου κύστης μειωνόταν όσο αυξανόταν η πρόσληψη.
«Τα αποτελέσματα μας αποδεικνύουν ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να μειώνουν καθοριστικά τον κίνδυνο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης», σημειώνει με δηλώσεις του στο Reuters o επικεφαλής της μελέτης Δρ Τσανγκ Τζι Τσάι.