Το άπαχο βοδινό κρέας κατάλληλο για τη διατροφή των εφήβων
Αϊόβα: Η κατανάλωση άπαχου βοδινού κρέατος συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή και ωφελεί τους εφήβους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.
Αϊόβα: Η κατανάλωση άπαχου βοδινού κρέατος συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή και ωφελεί τους εφήβους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Dietetic Association.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα με επικεφαλής την Δρ Λίντα Σνετσελαρ επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας, επισημαίνει πως η πρακτική πολλών ατόμων που επιθυμούν να τρώνε υγιεινά ή να χάσουν βάρος να ελαττώνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή να αποφεύγουν εξ ολοκλήρου το κρέας δεν είναι απολύτως ορθή.
Αιτία το γεγονός ότι αποστερούνται μιας μορφής σιδήρου που είναι δεσμευμένος στην αίμη και εντοπίζεται στο κρέας το οποίο απορροφάται ευκολότερα και σε μεγαλύτερες ποσότητες από τον οργανισμό σε σχέση με τον ελεύθερο σίδηρο που υπάρχει στα διάφορα λαχανικά, ενώ αξιοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες αποφάσισαν να ελέγξουν επί τρεις συνεχείς μήνες τα επίπεδα σιδήρου και χοληστερόλης 86 μαθητών γυμνασίου, τους οποίους επέλεξαν ακριβώς εξαιτίας της τάσης των εφήβων να διαθέτουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους.
Το σύνολο των μαθητών ακολούθησαν δίαιτα με τροφές που περιείχαν χαμηλά ποσοστά κορεσμένου λίπους, ενώ σταδιακά προσέθεταν αυξημένες ποσότητες άπαχου βοδινού κρέατος, πουλερικών ή ψαριών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μαθητές που κατανάλωσαν άπαχο βοδινό κρέας κατάφεραν να αποκτήσουν μεγαλύτερα αποθέματα σιδήρου της αίμης, ενώ ελάττωσαν σημαντικά τα ποσοστά της «κακής» (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.
Αντιθέτως, οι έφηβοι που αντί του άπαχου βοδινού προτίμησαν τα πουλερικά ή τα ψάρια ελάττωσαν μεν την «κακή» χοληστερόλη αλλά δεν κατάφεραν να αποκομίσουν αντίστοιχα αποθέματα σιδήρου με τα παιδιά που κατανάλωσαν άπαχο βοδινό κρέας.
«Η πιο κοινότοπη λανθασμένη αντίληψη των ανθρώπων που επιθυμούν να χάσουν βάρος σχετίζεται με την εσκεμμένη αποχή τους από το κόκκινο κρέας ή το κρέας γενικότερα και την αυξημένη κατανάλωση γαλοπούλας ή κοτόπουλου.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το άπαχο κόκκινο κρέας είναι περισσότερο ευεργετικό και το ίδιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής», επισημαίνει η Δρ Σνετσελαρ.