Νέα Υόρκη: Πρόσφατη φινλανδική μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα προσβολής από διαβήτη τύπου ΙΙ, αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Medical Association.
Νέα Υόρκη: Πρόσφατη φινλανδική μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα προσβολής από διαβήτη τύπου ΙΙ, αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Medical Association.
Ο Δρ Τζαακο Τουομιλέχο του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Ελσίνκι ανέλυσε δεδομένα ερευνών που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τα έτη 1982, 1987 και 1992 τα οποία αφορούσαν την κατανάλωση καφέ μεταξύ 6.974 ανδρών και 7.655 γυναικών.
Στο ξεκίνημα της μελέτης, ουδείς εκ των ερευνώμενων έπασχε από καρδιαγγειακό νόσημα ή διαβήτη ενώ δεν είχε ποτέ προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, στην πορεία των επόμενων 12 ετών, 381 άτομα εκδήλωσαν διαβήτη τύπου ΙΙ.
Όπως διαπιστώθηκε, τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και των γυναικών ο κίνδυνος προσβολής από τη νόσο ελαττωνόταν αναλογικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ σε ημερήσια βάση.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα άτομα που έπιναν από καθόλου έως δυο ποτήρια καφέ την ημέρα, όσοι άνδρες και γυναίκες κατανάλωναν τουλάχιστον 10 ποτήρια την ημέρα διέθεταν αντίστοιχα 55% και 79% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη.
Τα παραπάνω ποσοστά, μάλιστα, εξακολούθησαν να ισχύουν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που ενισχύουν το ενδεχόμενο εμφάνισης της ασθένειας, όπως το σωματικό βάρος, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα αλλά και την κατανάλωση φιλτραρισμένου ή όχι καφέ.
Όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, οι ερευνητές τις αποδίδουν σε συστατικά πέραν της καφεΐνης, ωστόσο τονίζουν πως είναι απαραίτητη περαιτέρω μελέτη για να προβούν σε πιο ακριβή συμπεράσματα.