ΕΕ: Ασφαλής η κατανάλωση σκοτσέζικου σολομού ιχθυοτροφείου
Βρυξέλλες: Αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία χαρακτήρισε το σολομό ιχθυοτροφείου μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις ανησυχίες των καταναλωτών έπειτα από τον πρόσφατο θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με το θέμα.
Βρυξέλλες: Αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία χαρακτήρισε το σολομό ιχθυοτροφείου μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις ανησυχίες των καταναλωτών έπειτα από τον πρόσφατο θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με το θέμα.
Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή Μπεάτε Γκμίντερ δήλωσε πως ο σκοτσέζικος σολομός ιχθυοτροφείου δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, παρότι πρόσφατη αμερικανική έκθεση προειδοποιούσε πως θα πρέπει να καταναλώνεται αραιά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε διοξίνη.
Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως η Επιτροπή θα προτείνει σύντομα νέα αυστηρή νομοθεσία για να μειωθεί η παρουσία κι άλλων τοξικών χημικών ουσιών στα τρόφιμα.
«Η αμερικανική έρευνα δεν διαπιστώνει ποσοστά διοξίνης πάνω από το ανώτατο όριο της ΕΕ, πέραν του οποίου θα πρέπει το προϊόν να αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων», τόνισε η κυρία Γκμίντερ.
Η ΕΕ καταμετρά δύο επίπεδα διοξίνης στα τρόφιμα.Το χαμηλότερο αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης ώστε η ΕΕ να προτρέψει τις εμπλεκόμενες χώρες να διερευνήσουν τα αίτια της μόλυνσης με τοξικές ουσίες, παρότι το τρόφιμο θεωρείται καλό προς κατανάλωση. Το ανώτατο όριο, αντιθέτως, οδηγεί την ΕΕ σε απαγόρευση της διάθεσής του.