Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη έχει η Ελλάδα
Τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα (με 3,6%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το μήνα Ιούνιο που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Eurostat.
O πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε από 3,5% το Μάιο σε 3,6% τον Ιούνιο και είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην ΕΕ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat.
Τον Ιούνιο ο υψηλότερος πληθωρισμός στην ΕΕ σημειώθηκε στην Ιρλανδία (3,8%) και ακολουθούν η Ελλάδα (3,6%) και η Πορτογαλία (3,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Γερμανία (0,9%), την Αυστρία (1%) και τη Βρετανία (1,1%).
Στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,9% το Μάιο σε 2% τον Ιούνιο. Πριν από ένα χρόνο ήταν 1,9%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,8%, ενώ πέρυσι ήταν 1,7%.
Σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη-μέλη, αυξήθηκε σε επτά και παρέμεινε αμετάβλητος στην Ιταλία και τη Σουηδία.
Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2002, σημαντικές μειώσεις του πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία (από 3,9% σε 2,5%), στην Αυστρία (από 1,5% σε 1%) και στη Φινλανδία (από 1,5% σε 1,2%), ενώ οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (από 0,8% σε 1,5%), στη Βρετανία (από 0,6% σε 1,1%) και στο Λουξεμβούργο (από 1,3% σε 2%).
Τα πιο χαμηλά μέσα ποσοστά πληθωρισμού για τους 12 μήνες σημειώθηκαν στη Γερμανία (1,1%), το Βέλγιο και τη Βρετανία (από 1,3%), ενώ τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (4,5%), την Πορτογαλία (3,8%) και την Ελλάδα ( 3,7%).
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.