Από τις 23 έως 25 Ιουλίου η δημόσια εγγραφή για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς
Από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου θα διαρκέσουν οι δημόσιες εγγραφές του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Αποφασιστικό βήμα για τη μετεξέλιξη του λιμενικού συστήματος της χώρας η εισαγωγή του ΟΛΠ στο Χρηματιστήριο, δήλωσε ο Γιώργος Πασχαλίδης.
Σημαντική ημέρα για τον Πειραιά χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, καθώς ο ΟΛΠ παραχώρησε συνέντευξη Τυπου, εν όψει της εισαγωγής των μετοχών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η δημόσια εγγραφή του ΟΛΠ θα διαρκέσει από τις 23 μέχρι τις 25 Ιουλίου. Θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή 6.072.000 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές κυριότητας του Δημοσίου και με ιδιωτική τοποθέτηση 303.000 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές κυριότητας του Δημοσίου. Συντονιστές – κύριοι ανάδοχοι της προσφοράς είναι η Eurobank και η Αγροτική Τράπεζα.
Εκ μέρους του Οργανισμού μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Σωτήρης Θεοφάνης, ο οποίος παρουσίασε την πορεία του ΟΛΠ και τα οικονομικά του μεγέθη.
Ο ΟΛΠ βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων. Σε αυτές απασχολεί 1.709 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Διακινεί κάθε χρόνο 20 εκατ. επιβάτες και πάνω απο 1,4 εκατ. κοντέινερς, στοιχεία που το κατατάσσουν στην πρώτη θέση των επιβατικών λιμανιών στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση της Ανατολικής Μεσογείου στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αντίστοιχα (στοιχεία 2002).
Με κύκλο εργασιών 130,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 30,1 εκατ. ευρώ για το 2002, καθώς και με ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 429 εκατ. ευρώ από το 2003 έως το 2007, ό ΟΛΠ διακρίνεται για τη σημαντική του οικονομική ανάπτυξη, είπε ο κ. Θεοφάνης.
Με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων παρέχεται κίνητρο διακράτησης από τον πωλητή μέτοχο (Δημόσιο).
Συγκεκριμένα, ο πωλητής μέτοχος θα διανείμει σε κάθε ιδιώτη μη θεσμικό επενδυτή που θα αποκτήσει μετοχές κατά τη δημόσια εγγραφή ή και την ιδιωτική τοποθέτηση, μια μετοχή κυριότητάς του για κάθε δέκα μετοχές που αυτοί διακρατούν για περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία καταχώρησης της μετβίβασης των μετοχών στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών και μέχρι συνολικού αριθμού 200 δωρεάν μετοχών ανά επενδυτή.
Ένα φρούτο με μεγάλη ιστορία, που όμως τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.