Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επιτυχημένη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή με τη βοήθεια ρομπότ

Επιτυχημένη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή με τη βοήθεια ρομπότ

Χανιά: Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Χανίων με τη βοήθεια του ρομπότ ''Αίσωπος 1000'', του Τμήματος Ηλεκτρονικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Χανιά: Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Χανίων με τη βοήθεια του ρομπότ »Αίσωπος 1000», του Τμήματος Ηλεκτρονικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.


Σε παρουσίαση που έκανε ο διευθυντή του Ουρολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Πέτρος Χατζηλίας εξήγησε ότι η εγχείρηση έγινε πριν από ένα μήνα με απόλυτη επιτυχία και χρησιμοποιήθηκε η τεχνική »hand assisted» λαπαροσκοπική νεφρεκτομή με το ρομπότ »Αίσωπος 1000».


Νεφρεκτομή, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηλίας, σημαίνει: Αφαίρεση και εξαίρεση του νεφρού, όταν το όργανο έχει καρκίνο ή έχει καταστραφεί από κάποιου είδους απόφραξη ή από κάποια φλεγμονή, ή από ρήξη που οφείλεται σε τροχαίο. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται η νεφρεκτομή.


Στην περίπτωση του ασθενή που χειρουργήθηκε, αυτός είχε κατεστραμμένο νεφρό, συνεπεία απόφραξης από πέτρα, δεν είχε δώσει την δέουσα προσοχή, με αποτέλεσμα ο νεφρός να έχει χάσει τη λειτουργία του.


Η επέμβαση θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς σήμερα η τάση παγκοσμίως είναι να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές ή τομές μικρής ή ελάχιστης προσπέλασης. Γι’ αυτό σήμερα χρησιμοποιείται η λαπαροσκοπική χειρουργική, όπου, χωρίς τομές στον ανθρώπινο οργανισμό εκτελούνται επεμβάσεις.


Η συγκεκριμένη επέμβαση, η νεφρεκτομή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση σαν λαπαροσκοπική πράξη, γίνεται σε ελάχιστα κέντρα του εξωτερικού και μετά από πολλές προσπάθειες πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.


Ο κ. Χατζηλίας εξήγησε την διαδικασία: »Χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο, υποβοηθούμενη με το χέρι λαπαροσκοπική νεφρεκτομή και το ρομπότ »Αίσωπος 1000». Η τεχνική αυτή βοηθάει σημαντικά τον ασθενή και έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ο ασθενής φεύγει σε περίπου τέσσερις ημέρες μετά την εγχείρηση από το νοσοκομείο, ενώ για την κλασική επέμβαση απαιτούνται 9-14 ημέρες.


Η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη, περίπου μία φιάλη αίμα, οπότε δεν χρειάζεται μετάγγιση. Δεν χρειάζονται αναλγητικά όπως στις μεγάλες τομές. Ίσως μόνο κάποιο «Ντεπόν». Επίσης ο ασθενής σε 15 ημέρες επανέρχεται στη δουλειά του».


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο