Αρχισε στις Βρυξέλλες η επί της ουσίας συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ
Αρχισε η ουσιαστική συζήτηση, επί των προτάσεων της Κομισιόν, για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ), στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Γιώργου Δρυ.
28
Αρχισε η ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ), στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Γιώργου Δρυ.
Οι υπουργοί Γεωργίας των «15» συζητούν τους τέσσερις κανονισμούς (τεχνική επεξεργασία) που συνοδεύουν τις προτάσεις της Επιτροπής. Η ελληνική προεδρία, για να διευκολύνει τις διαδικασίες συζήτησης, υπέβαλε ένα ερωτηματολόγιο με τρία σημεία για κάθε προϊόν (σιτηρά, ρύζι, γάλα).
Το κεντρικό στοιχείο των προτάσεων της Επιτροπής, που αφορά την αποσύνδεση ενισχύσεων από την παραγωγή, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 7 Απριλίου.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γ.Δρυς, δήλωσε ότι στην παρούσα φάση των συζητήσεων δεν μπορεί να έχουμε συμφωνίες ή αποφάσεις. Εξετάζονται όλες οι προτάσεις που υποβάλλονται από τα κράτη-μέλη ώστε να υπάρξει συμφωνία υπό μορφή πακέτου. Τότε, θα υπάρχει η τελική συμφωνία. Δόθηκε εντολή στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας να συνεχίσει την εξέταση των προτάσεων και να υποβάλει σχετική έκθεση.
Από τις σημερινές τοποθετήσεις των υπουργών των κρατών-μελών προκύπτει ότι:
* «Περνάει« η πρόταση για παράταση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων παρόλο που έχουν αντιρρήσεις μερικές χώρες. Τέσσερις χώρες ζητούν αύξηση των ποσοστώσεων. Η Ελλάδα ζήτησε τουλάχιστον ένα εκατ. τόνους, από 700.000 τόνους που έχει σήμερα. Η Πορτογαλία ζητεί 300.000 τόνους, η Ιταλία πλήρη απελευθέρωση και η Ισπανία σημαντική αύξηση.
* Υπάρχει έντονη αντίθεση των κρατών-μελών στη μείωση των τιμών του γάλακτος, ενώ αντίθετα υπάρχει συναίνεση για μείωση των τιμών στήριξης στο βούτυρο και στο γάλα σε σκόνη.
* Υπάρχει αρκετή υποστήριξη για την κατάργηση της παρέμβασης στη σίκαλη και την αναμόρφωση της ΚΟΑ ρυζιού με την προϋπόθεση η παρέμβαση να οριστεί στα 150 ευρώ, ο τόνος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ηράκλειο: Εκατοντάδες φάκελοι σε αναμονή στα υποστελεχωμένα γραφεία Πυρασφάλειας της Π.Υ. – Τι λένε οι ειδικοί
- ΗΠΑ: Έπνιξαν στα δακρυγόνα διαδήλωση στο Τέξας ενάντια στην απέλαση 5χρονου από την ICE
- Αταμάν: «Συλλυπητήρια στην οικογένεια του ΠΑΟΚ – Αυτό είναι το κλειδί κόντρα στη Βιλερμπάν»
- Αλέξ Πρέτι: Τρομοκράτη με το στανιό, προσπαθεί να τον βγάλει ο Τραμπ – Το βίντεο που ανάρτησε
- Έχω παιδιά: Η οικογένεια Πολίτη είναι και πάλι εδώ
- Ο Ρουσόπουλος πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 16ου συνεδρίου της ΝΔ που θα διεξαχθεί 15-17 Μαΐου
- Ο Μπαρτζώκας εμφανίστηκε σε βιντεοκλήση στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» και έγινε viral (pic)
- ‘Εγκλημα, τέχνη και Sopranos: Το MoMI τιμάει τη σειρά που εγκαινίασε τη νέα «χρυσή εποχή» της τηλεόρασης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 29.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)



























![Τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Επιστρέφουν δύο από τους τρεις τραυματίες – Τι είπε η ελληνίδα πρέσβειρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/ekav-roumania-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442