Σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% σε 2,50% προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, εν όψει μάλιστα και της ενδεχόμενης επέμβασης στο Ιράκ.
27
Σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% σε 2,50%, χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισίμιση ετών, προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, εν όψει μάλιστα και της ενδεχόμενης επέμβασης στο Ιράκ.
Σήμερα επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75%, χαμηλότερο επίπεδο από το 1955, ενώ η Εθνική (κεντρική) Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε κατά 0,50% σε 0,25%, χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.
Ακολουθώντας την ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Δανίας μείωσε το κύριο επιτόκιό της κατά 0,25% σε 2,70%.
Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση της ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές, οι οποίες προσδοκούσαν σε μείωση του κόστους δανεισμού κατά 0,50%, έπειτα και από τις δηλώσεις του Βιμ Ντούιζενμπεργκ, ο οποίος πριν από 12 ημέρες είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να κερδίσει δυναμική φέτος, καθώς και την αισιοδοξία του ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Σήμερα, άλλωστε ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης επεκτάθηκε πέρυσι με το χαμηλότερο ρυθμό από το 1993 κατά 0,8% έναντι 1,4% το 2001.
Παράλληλα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα κυμανθεί στο 0,2% με 0,5% και επανέλαβε την εκτίμηση ότι το πρώτο τρίμηνο οι οικονομίες των «12» ίσως συρρικνωθούν έως και 0,1%.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με τις παλαιότερες προβλέψεις, γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στις γεωπολιτικές εντάσεις και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
«Μόνο ένας πολύ ήπιος ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να αναμένεται φέτος» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών αποκλιμακώνει τις πληθωριστικές πιέσεις και πως η ανοδική πορεία του μαύρου χρυσού θα ανακοπεί, όταν τελειώσουν οι γεωπολιτικές εντάσεις (η κρίση στο Ιράκ).
Τελευταία ενημέρωση: 16:45
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ακόμα και στα απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού, τα ψάρια είναι γεμάτα μικροπλαστικά
- ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται την 1η Φεβρουαρίου με συναρπαστικές προσφορές
- Φύλο και ευγονική
- «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» κηρύχθηκε υπεραιωνόβιος πλάτανος 850 ετών
- ΣΥΡΙΖΑ για Βιολάντα: Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβγαλε πόρισμα για να κρύψει την αλήθεια – Πού είναι η Κεραμέως;
- Έπος: Ο Μεντιλίμπαρ καθαρίζει το χιόνι πριν την προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία (pics, vid)
- Κούλλης Νικολάου: Αποχαιρετά τον αδερφό του που έφυγε από τη ζωή
- ΚΚΕ: Παρέμβαση στην ΕΕ «για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο της Βιολάντα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 29.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442