Αέρας 3 βαθμών για ΠΑΟ, κατοστάρες από Αρη, Πανιώνιο, νίκες για Περιστέρι, Μακεδονικό
Ο ΠΑΟ αύξησε τη διαφορά από την ΑΕΚ, καθώς επιβλήθηκε άνετα 89-67 του Ηράκλειου. Ο Πανιώνιος έκανε νέα θριαμβευτική εμφάνιση, με 104-79 επί του Αμαρουσίου, όπως και ο Αρης 108-89 την Ολύμπια. Το Περιστέρι 86-83 τον Ιωνικό Ν.Φ και Μακεδονικός-Νήαρ Ηστ 89-69.
Ο ΠΑΟ αύξησε τη διαφορά από την ΑΕΚ, καθώς επιβλήθηκε άνετα 89-67 του Ηράκλειου. Ο Πανιώνιος έκανε νέα θριαμβευτική εμφάνιση, με 104-79 επί του Αμαρουσίου, όπως και ο Αρης 108-89 την Ολύμπια. Το Περιστέρι 86-83 τον Ιωνικό Ν.Φ και Μακεδονικός-Νήαρ Ηστ 89-69. Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η αγωνιστική με την αναμέτρηση Ολυμπιακού-Ηρακλή (στις 7 μ.μ.).
Στους τρεις βαθμούς η διαφορά από την ΑΕΚ
Το φετινό εντός έδρας αήττητο διατήρησε ο Παναθηναϊκός και κόντρα στο Ηράκλειο. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς επιβλήθηκε 89-67 των Κρητικών και έτσι αύξησε στους τρεις τους βαθμούς της διαφοράς που την χωρίζουν από τη δεύτερη ΑΕΚ.
Η έλλειψη των δύο βασικών πλέι μέικερ (Καλαϊτζή, ΜακΝτόναλντ) αλλά και αυτή του Φώτση, προκάλεσε αρκετά προβλήματα στον Παναθηναϊκό στα πρώτα λεπτά του αγώνα, αφού η έλλειψη οργανωτή, τον υποχρέωσε για 15 λεπτά να βλέπει την… πλάτη των Κρητικών.
Με τον Μπένερμαν και πάλι σε μεγάλα κέφια (ο Αμερικανός είχε 23 πόντους στο ημίχρονο), η ομάδα του Μακράκη, είχε το προβάδισμα καθ όλη τη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου (19-16) αλλά μέχρι και το 15 (28-27).
Το εύστοχο σουτ τριών πόντων του Κουτλουάι, σε εκείνο το χρονικό σημείο, λύτρωσε τους πρωταθλητές Ευρώπης, που εκτός του ότι πήραν προβάδισμα με 30-28, απέκτησαν και το ψυχολογικό αβαντάζ που τους βοήθησε να επιβάλουν το ρυθμό τους και να πάνε στα αποδυτήρια με τη διαφορά στους επτά πόντους (44-37).
Η τάξη αποκαταστάθηκε εξ ολοκλήρου στο δεύτερο ημίχρονο, αφού η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, με πολύ καλή άμυνα πάνω στον Μπένερμαν (πέτυχε μόλις εννέα πόντους στην επανάληψη), εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι ψηλοί του Ηρακλείου ήταν φορτωμένοι με φάουλ και έτσι δεν δυσκολεύτηκαν να πάρουν προβάδισμα 18 πόντων (68-50) στο 30 και 22 (89-67) με την κόρνα της λήξης.
Ένα ακόμη βήμα για να ξεφύγει πιο πολύ απο τη ζώνη του υποβιβασμού, έκανε ο Πανιώνιος. Η ομάδα του Γιώργου Καλαφατάκη, συνέτριψε 104-79 το Μαρούσι και πλέον μπορεί να βλέπει με διαφορετικό μάτι το φετινό πρωτάθλημα.
Φαίνεται ότι ο… αέρας της Ιταλίας έκανε καλό στον Γιώργο Διαμαντόπουλο, ο οποίος για δεύτερη σερί αγώνα, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος για τον Πανιώνιο, τον οποίο οδήγησε στην κατάκτηση ενός ακόμη ροζ φύλλου, στην προσπάθεια που κάνουν οι Νεοσμυρνιώτες προκειμένου να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.
Ο 23χρονος αρχηγός του Πανιωνίου, με 18 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, βοήθησε τους γηπεδούχους «τρέξουν» το Μαρούσι και να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου με διαφορά οκτώ πόντων (45-37), η οποία είχε φτάσει και στους δέκα σε δύο περιπτώσεις στο δεύτερο δεκάλεπτο (34-24, 45-35).
Το σκηνικό, όσο και το ήθελε το Μαρούσι, δεν μπορούσε να αλλάξει στην επανάληψη, αφού ο Διαμαντόπουλος συνέχισε να παίζει εκπληκτικά και έτσι η διαφορά αντί να πέφτει, είχε ανοδική πορεία (33 82-60).
Η… λευκή πετσέτα από την πλευρά της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν άργησε να πέσει, με αποτέλεσμα όλα να κυλήσουν όπως ακριβώς άρχισαν, δηλαδή με μια εύκολη επικράτηση από τους γηπεδούχους, όπως άλλωστε φαίνεται και από το τελικό 104-79.
Πολύ σκληρό για να «πεθάνει» αποδεικνύεται τελικά το Περιστέρι. Η ομάδα του Πεδουλάκη επικράτησε εκτός έδρας 86-83 του Ιωνικού και έφτασε τις τρεις σερί νίκες που της δίνει το δικαίωμα να ξεφύγει ακόμη πιο πολύ από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.
Με τον Κούρτοβιτς να ξεκινάει πολύ δυνατά σε συνδυασμό με την υπεροχή στις «εναέριες» μονομαχίες χάρη στον Καθρέλ, ο Ιωνικός ΝΦ, βρήκε τους διαδρόμους ώστε να φτάσει σε εύκολα καλάθια και να πάρει από νωρίς προβάδισμα στο σκορ που έφτασε ακόμη και τους έξι πόντους με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου (41-35).
Στο τρίτο δεκάλεπτο, ήταν η σειρά του Αγιούσο να βάλει μπρος την εκτελεστική του μηχανή, πετυχαίνοντας 4/4 τρίποντα, όμως το Περιστέρι βρήκε περισσότερες λύσεις (Κούρτοβιτς, Παπαμακάριος, Στιούαρτ και Δορκοφίκης), πέρασε μέχρι και με πέντε πόντους μπροστά (59-54), ενώ το σκορ στο 30 ήταν 59-58 υπέρ των φιλοξενουμένων.
Το σκορ στο 34 ήταν ισόπαλο 67-67, για να ακολουθήσει σερί 5-0 για το Περιστέρι (Κούρτοβιτς, Στιούαρτ οι σκόρερ), που δύο λπετά αργότερα δημιούργησε διαφορά πέντε πόντων (67-72).
Πλέον, το Περιστέρι κρατούσε την τύχη στα χέρια του και την έσφιξε πιο γερά με το γκολ-φάουλ του Παπαμακάριου στο 38, που ανέβασε τη διαφορά στους έξι (72-78), που ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του Πεδουλάκη με 86-83.
Ευκαιρία για μια καλή προπόνηση είχε απόψε ο Αρης. Οι Θεσσαλονικείς, νίκησαν 108-89 την Ολύμπια Λάρισας και παρέμειναν στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μια μόλις… ανάσα πίσω από την ΑΕΚ, έχοντας κορυφαίο τον Σόλομον.
Με τον Νικολαΐδη να πετυχαίνει τους 10 από τους 13 πρώτους πόντους του Αρη, η ομάδα του Αλεξανδρή χρειάστηκε λιγότερο από τέσσερα λεπτά προκειμένου να πάρει διψήφιο προβάδισμα στο σκορ (13-3) και να μετατρέψει το ματς σε παράσταση για ένα ρόλο.
Όταν μάλιστα άρχισε και ο Σόλομον να σκοράρει, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο απλά για τον Αρη, που με το τέλος του πρώτου 10λεπτου βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 31-19, ενώ στα μισά της δευτέρας περιόδου «εκτόξευσε» τη διαφόρά στους 22 πόντους (54-32), όσους έγραψε το… κοντέρ στην ανάπαυλα του ημιχρόνου (58-36).
Το δεύτερο ημίχρονο, αποτέλεσε τυπική διαδικασία για τους «κίτρινους», οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν να συντηρούν τη διαφορά ώστε να μην μπουν σε περιπέτειες. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη (30 80-60) και οι Θεσσαλονικείς έφτασαν σε μια άνετη νίκη με 108-89, με τον Σόλομον να σταματά στους 40 πόντους.
Παρά τις ελλείψεις, με βασικότερη αυτή του Παναγιώτη Λιαδέλη, ο Μακεδονικός νίκησε τη Νήαρ Ηστ και επέστρεψε στις νίκες. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, επικράτησε 89-69 της Νήαρ Ηστ και έδειξε να… συνέρχεται, αντίθετα από τους Καισαριανώτες που θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγουν τον υποβιβασμό στην Α2.
Με τον Χαντλόγκτεν να είναι πρωταγωνιστής στο πρώτο 20λεπτο, ο Μακεδονικός έκανε ότι ακριβώς έπρεπε προκειμένου να πάρει προβάδισμα ικανό για να του χαρίσει το ροζ φύλλο αγώνα.
Ο Αμερικανός σέντερ, με 20 πόντους στα δύο πρώτα δεκάλεπτα που συνοδεύτηκαν από ποσοστά για Οσκαρ (4/5 βολές, 8/9 δίποντα, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο), επέτρεψε στην ομάδα της Κοζάνης να προηγηθεί στην πρώτη περίοδο με 24-13 και στο ημίχρονο με 43-34, απέναντι στη Νήαρ Ηστ που είχε πρώτο σκόρερ των Παπανικολόπουλο με 13 πόντους.
Η έμπνευση του Ζούρου να γυρίσει την άμυνα της Νήαρ Ηστ σε ζώνη, αποδείχθηκε ανεπιτυχής, αφού και σε αυτή την περίπτωση, οι γηπεδούχοι είχαν τις λύσεις προκειμένου να φτάσουν στο καλάθι. Μάλιστα, στα μισά του τρίτης περιόδου «εκτόξευσαν» τη διαφορά στους 16 πόντους (55-39) και στους 19 (72-53) στις αρχές της τέταρτης, που ήταν αρκετή για να τους χαρίσει και τη νίκη με 89-69.
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.
Έξι χρόνια μετά το Κύπελλο του 2020, η τρομερή φέτος Ρεάλ Σοσιεδάδ νίκησε την Ατλέτικο Μαδρίτης στη διαδικασία των πέναλτι σε έναν καταπληκτικό τελικό στη Σεβίλλη και σήκωσε το τρίτο Copa del Rey της ιστορίας της.
Η Ρόμα αναδείχθηκε ισόπαλη με την Αταλάντα, παρέμεινε 6η και ισοβαθμεί με την 5η Κόμο, όμως δεν εκμεταλεύτηκε την ήττα της. Οι γηπεδούχοι κράτησαν τους φιλοξενούμενους στο -4.