Σε πιθανή δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος οφείλεται η νυχτερινή ενούρηση των παιδιών
Λονδίνο: Η νυχτερινή ενούρηση των παιδιών είναι πιθανό να οφείλεται σε καθυστερημένη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.
Λονδίνο: Η νυχτερινή ενούρηση των παιδιών είναι πιθανό να οφείλεται σε καθυστερημένη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Disease in Childhood.
Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Λιντς μελέτησαν τις περιπτώσεις 34 παιδιών ηλικίας από 7 έως 13 ετών, τα οποία «έβρεχαν» το κρεβάτι τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα. Σε όλα τα παιδιά χορηγήθηκε μια συνθετική ορμόνη, η βασοπρεσίνη, η οποία φυσιολογικά εκκρίνεται από την υπόφυση κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να παραχθούν λιγότερα ούρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Κατόπιν, τους ζήτησαν να σχεδιάσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια ένα σύνθετο σχήμα, παρατηρώντας το πρωτότυπο. Στο επόμενο στάδιο τους ζητήθηκε να το σχεδιάσουν από μνήμης, ώστε οι επιστήμονες να αξιολογήσουν τα λάθη που θα κάνουν.
Τα παιδιά, των οποίων ο οργανισμός δεν ανταποκρίθηκε στη λήψη της βασοπρεσίνης, έκαναν τουλάχιστον τρία λάθη στην απόδοση του αρχικού σχεδίου, γεγονός που παρέπεμπε σε προβλήματα ανάπτυξης νευρώνων του μεσεγκεφάλου και του υποθαλάμου.
«Ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της νυχτερινής ούρησης φαίνεται να έχει οργανική βάση» αναφέρει ο Τζόναθαν Έβανς, παιδίατρος νοσοκομείου στο Νότιγχαμ. «Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά το παιδί για τη συγκεκριμένη κατάσταση» πρόσθεσε.