Tα φρούτα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νοητικής εξασθένισης των ηλικιωμένων
Nέα Υόρκη: Η υγιεινή διατροφή και ειδικότερα η ημερήσια κατανάλωση φρούτων, και συγκεκριμένα βατόμουρων, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νοητικής εξασθένισης των ηλικιωμένων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.
Nέα Υόρκη: Η υγιεινή διατροφή και ειδικότερα η ημερήσια κατανάλωση φρούτων, και συγκεκριμένα βατόμουρων, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νοητικής εξασθένισης των ηλικιωμένων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, και ιδιαίτερα τα βατόμουρα, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προϊόντα που παράγει ο μεταβολισμός και προκαλούν οξείδωση και κυτταρική καταστροφή. Οι μακροχρόνιες βλάβες που προξενούν οι οξειδωτικές ουσίες συσχετίζονται άμεσα με τη νοητική εξασθένιση καθώς επίσης και με σειρά άλλων ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο Δρ Τζέιμς Τζόζεφ και οι συνεργάτες του, από το Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστόνη και το Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής USDA, διερεύνησαν τις επιδράσεις που είχε η κατανάλωση βατόμουρων σε πειραματόζωα, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ομάδα συμπεριλάμβανε ποντίκια στα οποία είχε προκληθεί γενετικά η νόσος Αλτσχάιμερ. Στη δεύτερη ομάδα τα πειραματόζωα ήταν υγιή. Και οι δύο ομάδες τρέφονταν καθημερινά με βατόμουρα, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την εξέλιξη της υγείας τους για διάστημα ενός έτους.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών συσχετιζόταν με μειωμένες βλάβες σε ιστούς δύο ξεχωριστών περιοχών του εγκεφάλου. Ειδικότερα, τα υγιή πειραματόζωα παρουσίασαν στάσιμη νοητική λειτουργία και το ίδιο συνέβη και σε εκείνα που έπασχαν από τη νόσο. Αντίθετα, όσα δεν τρέφονταν με φυτικές ίνες παρουσίασαν μείωση των νοητικών τους ικανοτήτων.
Ο Δρ Τζέιμς υποστηρίζει ότι τα βατόμουρα έχουν όχι μόνο αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτρέπουν τον εκφυλισμό των κυττάρων του εγκεφάλου αλλά και αντιφλεγμονώδη δράση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Reuters, «τα βατόμουρα πιθανότατα έχουν άμεση επίδραση στη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου».
Η επιστημονική ομάδα μάλιστα αναμένεται να σχεδιάσει νέα ερευνητικά προγράμματα προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως η δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών που εμπεριέχονται στα συγκεκριμένα φρούτα και να εντοπιστεί η ακριβής επίδρασή τους όσον αφορά στην καλή νοητική λειτουργία.