Οι τάφοι στην Κηφισιά δεν ήταν άξιοι διατήρησης, απαντά το ΥΠΠΟ
Η κακή κατάσταση διατήρησης και η όχι πρωτότυπη κατασκευή των τάφων της Κηφισιάς ήταν οι λόγοι, που επέτρεψαν να δοθεί η άδεια για την ανέγερση οικοδομής στο οικόπεδο της Κηφισιάς. Λίγες ημέρες πριν ο Β.Βάρσος είχε καταγγείλει την καταστροφή τους.
38
Διευκρινιστική απάντηση στις καταγγελίες του δημάρχου Κηφισιάς, Βασίλη Βάρσου, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Πολιτισμού ολιγώρησε και άφησε να καταστραφούν 200 τάφοι στην Κηφισιά από ανέγερση οικοδομής, έδωσε τη Δευτέρα η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως μολονότι η ανασκαφή στο εν λόγω οικόπεδο έφερε στο φως πολλά κινητά ευρήματα, η απουσία οιασδήποτε μνημειώδους κατασκευής των τάφων και η κακή κατάσταση διατήρησής τους οδήγησε την αρμόδια Β ΕΠΚΑ στην απόφαση ότι δεν ήταν άξιοι διατήρησης.
Έτσι, στη συνέχεια χορηγήθηκε στον ενδιαφερόμενο άδεια ανέγερσης οικοδομής υπό συγκεκριμένους όρους, που προβλέπουν: την παρακολούθηση των σκαπτικών εργασιών από αρχαιολόγο της Β ΕΠΚΑ, την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας των τάφων στη ΒΑ πλευρά του ακινήτου, την κατασκευή εκμαγείου μίας χαρακτηριστικής πυράς των Αρχαϊκών Χρόνων με δαπάνη του ιδιώτη και τη μεταφορά των μαρμάρινων σαρκοφάγων που βρέθηκαν στην Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς, επίσης με δαπάνη του ιδιώτη.
Η ανασκαφή στο οικόπεδο έφερε στο φως 20 λακκοειδείς τάφους των Γεωμετρικών Χρόνων, 36 πυρές των Αρχαϊκών Χρόνων, έναν κιβωτιόσχημο και πολλούς λακκοειδείς τάφους των Κλασικών Χρόνων, τρεις σαρκοφάγους των Κλασικών Χρόνων και αριθμό κεραμοσκεπών τάφων των Ελληνιστικών Χρόνων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Η επιθετικότητα απέναντι στη Γροιλανδία είναι ζήτημα της ΕΕ και όχι μόνο της Δανίας»
- Επιχειρήσεις: Οι διευθυντές χρειάζονται ακόμα, ιδιωτικό γραφείο;
- Μπράιτον – Μπόρνμουθ 1-1: Ο Κωστούλας έσωσε τους «γλάρους» με απίθανο γκολ (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]
- Ασύλληπτο γκολ με ψαλιδάκι από τον Κωστούλα! (vid)
- Λάτσιο – Κόμο 0-3: Σαρωτική στη Ρώμη η ομάδα του Σεσκ Φάμπρεγκας
- Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Ο Μπρούκλιν καταγγέλει τους Μπέκαμ για «χειραγώγηση, ταπείνωση, απληστία» – «Δεν είναι οικογένεια, είναι πολυεθνική»
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)











![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-128x85.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442