Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Φάρμακο για την αντιμετώπιση της ακμής ενοχοποιείται για κατάθλιψη και αυτοκτονίες

Φάρμακο για την αντιμετώπιση της ακμής ενοχοποιείται για κατάθλιψη και αυτοκτονίες

Λονδίνο: H φαρμακευτική ουσία ισοτρετινοΐνη, γνωστή με την εμπορική ονομασία Roaccutane, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της ακμής, θεωρείται υπεύθυνη για 15 περιπτώσεις αυτοκτονιών στη Μ. Βρετανία και κοινωνικοί φορείς ζητούν την άμεση απαγόρευσή της.

Λονδίνο: H φαρμακευτική ουσία ισοτρετινοΐνη, γνωστή με την εμπορική ονομασία Roaccutane, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της ακμής, θεωρείται υπεύθυνη για 15 περιπτώσεις αυτοκτονιών στη Μ. Βρετανία και κοινωνικοί φορείς ζητούν την άμεση απαγόρευσή της.


Σε ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή, ενώπιον του Βρετανικού Οργανισμού Φαρμάκων (MCA), εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων πρόκειται να ζητήσουν την απαγόρευση του σκευάσματος και την πραγματοποίηση περαιτέρω ερευνών, διότι, όπως υποστηρίζουν, έχει σχέση με ψυχολογικές και οργανικές παρενέργειες που παρατηρούνται στους εφήβους. Συγκεκριμένα, ο MCA έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες 15 έφηβοι αυτοκτόνησαν ενώ λάμβαναν το Roaccutane.


Ο εκπρόσωπος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, Λιαμ Γκράντ, μιλώντας στο BBC, εξήγησε ότι επιθυμεί η φαρμακευτική εταιρεία Roche, στην οποία ανήκει το Roaccutane, να υποχρεωθεί να κάνει επιπλέον εργαστηριακές έρευνες, προκειμένου να καθοριστούν με ακρίβεια οι παρενέργειες που προκαλεί κυρίως στα άτομα εφηβικής ηλικίας.


Επικρίνει μάλιστα και την ιατρική κοινότητα, διότι χορηγεί το φάρμακο χωρίς να γίνεται διεξοδική ενημέρωση του ασθενούς για τις παρενέργειες και ειδικότερα για τα συμπτώματα κατάθλιψης και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να τα αναγνωρίσει.


Η Roche με επίσημη ανακοίνωσή της αντικρούει τις κατηγορίες και επιμένει ότι το Roaccutane είναι ασφαλές. Ωστόσο, από το 1998 έχει υποχρεωθεί να περιλαμβάνει στη συσκευασία προειδοποίηση ότι ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει ψυχωτικά και καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη χρήση του.


Η εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας, Δρ Τρίσα Κάμπελ, μιλώντας στο BBC, τόνισε την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος στην αντιμετώπιση της ακμής και υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει καμία ιατρική μελέτη που να συνδέει το Roaccutane με τάσεις αυτοκτονίας ή κατάθλιψης. Επίσης, εξήγησε ότι το αίτημα των γονέων για περαιτέρω έρευνες δεν ευσταθεί γιατί οι υποθέσεις που επικαλούνται είναι σπάνιες.


Το Roaccutane κυκλοφορεί και στη χώρα μας και χορηγείται ευρέως για την αντιμετώπιση της ακμής. Η κ. Αθανασίου, υπεύθυνη του Τμήματος Ελέγχου Ανεπιθύμητων Ενεργειών του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με την οποία επικοινωνήσαμε, διευκρίνισε ότι παρ’ όλο που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση της ισοτρετινοΐνης, δεν έχει συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης και τάσεις αυτοκτονίας.



Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο