Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Προσοχή, τα μικρόβια στα τρόφιμα παραμονεύουν…

Προσοχή, τα μικρόβια στα τρόφιμα παραμονεύουν…

Ουάσινγκτον: "Πρακτικά αδύνατη" χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την οριστική εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας τροφίμων και των υγειονομικών φορέων. "Ο μηδενικός κίνδυνος δεν είναι πραγματικότητα" αναφέρεται στη σχετική έκθεση του αμερικανικού Institute of Food Technologists, το οποίο συστήνει στους καταναλωτές τη δέουσα προσοχή.

Ουάσινγκτον: «Πρακτικά αδύνατη» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την οριστική εξάλειψη των μικροβίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας τροφίμων και των υγειονομικών φορέων. «Ο μηδενικός κίνδυνος δεν είναι πραγματικότητα» αναφέρεται στη σχετική έκθεση του αμερικανικού Institute of Food Technologists, το οποίο συστήνει στους καταναλωτές τη δέουσα προσοχή.


Όπως μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο την εν λόγω έκθεση, νέα μικρόβια «καταφτάνουν» στις ΗΠΑ -και αντιστοίχως σε κάθε χώρα- μέσω εισαγόμενων προϊόντων, ενώ τα ήδη υπάρχοντα βακτήρια αναπτύσσουν νέες μορφές. «Το μικρόβιο της λιστέριας, για παράδειγμα, είναι τόσο κοινό στο περιβάλλον, ώστε θεωρείται πρακτικά αδύνατο να το κρατήσουμε μακριά από τα τρόφιμα» εξηγούν οι ειδικοί από τις ΗΠΑ.


Οι ίδιοι αναφέρουν επίσης πως η αυξανόμενη χρήση της κοπριάς ως λιπάσματος εγκυμονεί τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα, είτε μέσω της επιμόλυνσης του αρδευτικού συστήματος είτε μέσω της επαφής της με τη σοδειά. Εκφράζεται ανησυχία και για το καθεστώς του αγορανομικού ελέγχου των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν νέα παθογόνα μικρόβια.


Καταλήγοντας, οι Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα. «Υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις πως η πρακτική αυτή καθιστά τα μικρόβια ανθεκτικά στα φάρμακα» εξηγούν.


«Οι προσπάθειες που στοχεύουν στην ασφάλεια των τροφίμων δεν έχουν τέλος και ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης δεν μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν ήδη επιτευχθεί» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Μόρις Πότερ.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο