Εγκρίθηκε το Glivec από τον ΕΟΦ
Αθήνα: Το πράσινο φως έδωσε ο αρμόδιος φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλοφορία του φαρμάκου Glivec, το οποίο δίνει ελπίδες στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Η έγκριση δόθηκε ανά χώρα και αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα τιμολογήσει το φάρμακο, προκειμένου να πάρει τη θέση του στα ράφια των φαρμακείων.
Αθήνα: Το πράσινο φως έδωσε ο αρμόδιος φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλοφορία του φαρμάκου Glivec, το οποίο δίνει ελπίδες στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Η έγκριση δόθηκε ανά χώρα και αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα τιμολογήσει το φάρμακο, προκειμένου να πάρει τη θέση του στα ράφια των φαρμακείων.
Η χρόνια μυελογενής λευχαιμία είναι μία σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του αίματος, που χαρακτηρίζεται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Επιπλέον, παρατηρείται μια γενετική δυσλειτουργία που οφείλεται στην ονομαζόμενη αμοιβαία αντιμετάθεση χρωμοσωμιακού υλικού μεταξύ των χρωμοσωμάτων 9 και 22. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του χρωματοσώματος Φιλαδέλφεια, που οδηγεί στην παραγωγή της παθολoγικής πρωτεΐνης BCR-Αbl.
Το Glivec, που παρασκευάζεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, αναστέλλει τη λειτουργία της πρωτεΐνης αυτής. Η μεγάλη ειδικότητα του φαρμάκου κατά των νεοπλασματικών κυττάρων το καθιστά πιο αποτελεσματικό, ενώ παρουσιάζει και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Το φάρμακο πωλείται ήδη σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο και, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, η τιμή του υπολογίζεται περίπου στις 800.000 ανά κουτί, το οποίο επαρκεί για ένα μήνα.
health.in.gr
- SOS και παγίδες για τα τα ενοίκια: Οι κωδικοί στο νέο Ε2 που μηδενίζουν τον φόρο
- Νέες ταινίες: Η κινηματογραφική ζωή μετά τα Όσκαρ
- Ιταλία: «Αυτά δεν θέλουν οι διαιτητές σχετικά με το VAR»
- Συνταγή: Πουρές πατάτας
- Ο πόλεμος στο Ιράν είναι ο τέλειος αντιπερισπασμός για τον Νετανιάχου – 5 προβλήματα που μπορεί να του λύσει
- The Expla-in Project: Τι συνδέει τον Τραμπ με τον Νετανιάχου;
- Επιθέσεις με drones και πυραύλους στο Κουβέιτ
- Γιατί η Ελλάδα δεν μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα – Τι κάνουν οι χώρες της ΕΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442