Καμία πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην ΠΓΔΜ
Στο κενό βρίσκονται οι συνομιλίες στην Οχρίδα, μεταξύ των σλαβικών και των αλβανικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή και των απεσταλμένων της διεθνούς κοινότητας. Η προοπτική συνέχισης του διαλόγου διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες, ωστόσο ανησυχία προκαλεί η επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών της χώρας.
37
Στο κενό βρίσκονται οι συνομιλίες στην Οχρίδα, μεταξύ των σλαβικών και των αλβανικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή και των απεσταλμένων της διεθνούς κοινότητας. Η προοπτική συνέχισης του διαλόγου διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες, ωστόσο ανησυχία προκαλεί η επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών της χώρας.
Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε και χθες, Κυριακή, στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Οχρίδα για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στην ΠΓΔΜ, οι οποίες επισκιάστηκαν από τα πυρά που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Μπόσκοφσκι, κατά την επιστροφή του από το Τέτοβο, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί.
Λίγο πριν δεχτεί την επίθεση αυτή, ο Μπόσκοφσκι είχε παροτρύνει τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ -οι οποίες ως επί το πλείστον τηρούν την εκεχειρία- να χρησιμοποιήσουν βία για να τερματιστεί η εξέγερση των Αλβανών ανταρτών.
Σε άλλη επίθεση που σημειώθηκε χθες στο Τέτοβο, δύο σλαβικής καταγωγής πολίτες σκοτώθηκαν, όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε σε νάρκη.
Παράλληλα, τέσσερις στρατιώτες της ΠΓΔΜ τραυματίστηκαν χθες το βράδυ -οι δύο σοβαρά- από τα πυρά που δέχτηκαν σε χωριό κοντά στο Τέτοβο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.
Την ίδια ώρα, από την Οχρίδα, οι δυτικοί απεσταλμένοι, που προσπαθούν να πείσουν τους Αλβανούς και τους Σλαβομακεδόνες πολιτικούς να συμφωνήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα χορηγεί περισσότερα δικαιώματα στην αλβανική μειονότητα, δήλωναν ότι σημειώθηκε λίγη ή καθόλου πρόοδος κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των συνομιλιών.
«Δύο λέξεις: όχι πολλά» απάντησε στην ερώτηση εάν σημειώθηκε πρόοδος ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζέιμς Πάρντιου, όταν βγήκε από την αίθουσα όπου διεξάγονται οι κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες, και ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φρανσουά Λεοτάρ, συμπλήρωσε: «Όχι, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο (Δευτέρα)».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,ΜΠΕ
- Κατάμεστο το ΟΑΚΑ για τους Metallica: Μια εκρηκτική βραδιά στην Αθήνα με το απόλυτο metal παραλήρημα
- Οι Metallica στην playlist του τρόμου: Aπό τα δωμάτια βασανιστηρίων στις υπηρεσίες του Χέγκσεθ
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-3 σετ: Νίκη στην Πυλαία οι «πράσινοι» και δεύτερο σερί πρωτάθλημα (vids)
- Κοινωνικός Τουρισμός: Πώς θα δείτε εάν είστε δικαιούχος
- Επανέρχεται η αφρικανική σκόνη: Αυτές είναι οι επτά περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο
- Ο Δένδιας, ο Άδωνης και η συζήτηση για ενδεχόμενες επισκέψεις στο… διάστημα
- Ιαπωνία: Υπέρ μιας αυτόνομης Δυτικής Σαχάρας υπό μαροκινή κυριαρχία
- Τραγωδία στην Κω – Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442