Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη προβλέπει η Εθνική Τράπεζα
Επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης στα επόμενα δύο τρίμηνα και αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό, «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στο τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2001 του Μηνιαίου Δελτίου για τη ζώνη του ευρώ, το οποίο εκδίδεται από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης για την ενημέρωση των επενδυτών.
28
Επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης στα επόμενα δύο τρίμηνα και αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό, «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στο τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου 2001 του Μηνιαίου Δελτίου για τη ζώνη του ευρώ, το οποίο εκδίδεται από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης για την ενημέρωση των επενδυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων δύο μηνών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ εκτιμάται ότι ενδεχομένως να χρειαστεί άλλη μια αντίστοιχη αναπροσαρμογή πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το εν λόγω δελτίο, αναφέρεται στις εξελίξεις των μακροοικονομικών μεγεθών και των χρηματοοικονομικών αγορών της ευρωζώνης, καθώς και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Επίσης, παρουσιάζονται οι εξελίξεις και οι προοπτικές της ευρωζώνης, αναφορικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη και στις μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γερμανία και τη Γαλλία, σημείωσε επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο του 2001.
Ο πληθωρισμός, όπως προκύπτει από το Δελτίο, προσέγγισε το επίπεδο του 3,45 και δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί το γενικό με υστέρηση έξι περίπου μηνών, η αποκλιμάκωσή του αναμένεται να αρχίσει από το Δεκέμβριο.
Οι προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το ενδεχόμενο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, όπως αντανακλάται από την παράλληλη πορεία των οικονομικών κύκλων τους.
Έτσι, αν και οι προοπτικές ανάκαμψης στην ευρωζώνη από εσωτερικούς παράγοντες δεν είναι ευνοϊκές, ωστόσο ενδεχόμενη ανάκαμψη στις ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης στις αρχές του 2002. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός οικονομικής ανόδου της ευρωζώνης, αναμένεται να προσεγγίσει το 2% το 2001.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της νέας εβδομάδας
- Κολωνός: Η νεκρή έγκυος έψαχνε δομή για κακοποιημένες γυναίκες – Τι είχε πει σε φίλους της
- Το διάλειμμα είναι απαραίτητο για το μυαλό μας, σύμφωνα με την επιστήμη
- Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα μετά την επίθεση στο Ιράν
- Το Ισραήλ σφυροκοπά Τεχεράνη και Λίβανο – Ένας νεκρός στο Μπαχρέιν από ιρανικά αντίποινα, εκρήξεις στο Κουβέιτ
- Η «κοινοτοπία του κακού» – Όταν ο πόλεμος γίνεται «κανονικότητα»
- Συνταγή: Παραδοσιακή πρασόσουπα
- Τουλάχιστον 10 νεκροί στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/brennan-wolf-5ZTesI4UxpY-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442