Κυριακή 12 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Νέες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών, λίγο πριν από την άφιξη Σολάνα στα Σκόπια

Νέες επιχειρήσεις κατά των ανταρτών, λίγο πριν από την άφιξη Σολάνα στα Σκόπια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται το μεσημέρι της Δευτέρας οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της ΠΓΔΜ εναντίον θέσεων των Αλβανών ανταρτών, λίγες ώρες πριν από την άφιξη στα Σκόπια του Χαβιέ Σολάνα, σε μία επίσκεψη με στόχο να επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του βαλκανικού κράτους.

51

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται το μεσημέρι της Δευτέρας οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της ΠΓΔΜ εναντίον θέσεων των Αλβανών ανταρτών, λίγες ώρες πριν από την άφιξη στα Σκόπια του Χαβιέ Σολάνα, σε μία επίσκεψη με στόχο να επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του βαλκανικού κράτους.

Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές του Reuters, κομβόι στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης κατευθύνονταν από το πρωί στις ζώνες του πυρός. Ισχυρές εκρήξεις και πυρά βαρέων όπλων ακούγονταν για μία ακόμη φορά από τα χωριά Ότλια και Μάτετσε.


Αν και ο εκπρόσωπος του στρατού, Μπλάγκογιε Μάρκοφσκι, ανακοίνωσε ότι το Μάτετσε βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, οι αντάρτες φαίνεται πως έχουν επανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος -αν όχι ολόκληρου- του χωριού.


Σύμφωνα με τον Μάρκοφσκι, ισχυρές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται από την Κυριακή στα χωριά Νίκουστακ και Βίστινα, στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Κουμάνοβο – Σκοπίων, προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενη μετακίνηση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα. Στο άλλο μέτωπο της χώρας, το Τέτοβο, επικρατεί εύθραυστη ηρεμία. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι η πρόσβαση στο όρος Σαρ και στα χωριά της περιοχής είναι αδύνατη, εξαιτίας της παρουσίας των Αλβανών ανταρτών.


Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης, ανταρτών και Ερυθρού Σταυρού για την ασφαλή απομάκρυνση εκατοντάδων αμάχων -που πιστεύεται ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι κυρίως στο Λίπκοβο- από τα πεδία των μαχών. «Η στρατιωτική επιχείρηση θα εξαρτηθεί από την απόφαση για την εκκένωση των χωριών από τους πολίτες» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γκεόργκι Τρενταφίλοφ.


Εν αναμονή της άφιξης Σολάνα


Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε εξέλιξη λίγο πριν από την άφιξη στα Σκόπια, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.


Η νέα επίσκεψη του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ στο βαλκανικό κράτος έχει στόχο να επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη στην ευαίσθητη κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΜΔ, απομακρύνοντας το -εξαιρετικά ορατό, κατά πολλούς- ενδεχόμενο κατάρρευσής της.


Ο Χαβιέ Σολάνα θα έχει επαφές με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, μεταφέροντας προς όλους το μήνυμα για επανέναρξη του διαλόγου με τους αντάρτες.


Ο Ιμέρ Ιμέρι, αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), εξακολουθεί πάντως να προκαλεί· μετά τη δήλωσή του ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ήταν αυτή που ενθάρρυνε τα αλβανικά κόμματα να έλθουν σε επαφή με τους αντάρτες, επισημαίνει τώρα ότι η συμφωνία για κοινή δράση των αλβανικών κομμάτων της χώρας και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK) έχει παρεξηγηθεί από την κοινή γνώμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Απριλίου 2026
Cookies