Νέα επίθεση κατά των Αλβανών ανταρτών εξαπολύει ο στρατός της ΠΓΔΜ
Νέα επιχείρηση εκδίωξης των Αλβανών ανταρτών από τα χωριά κοντά στο Βακτσίντσε εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής ο στρατός της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, εκτάκτως συνεδριάζει το Κοινοβούλιο της χώρας προκειμένου να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση.
Νέα επιχείρηση εκδίωξης των Αλβανών ανταρτών από τα χωριά κοντά στο Βακτσίντσε εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής ο στρατός της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, εκτάκτως συνεδριάζει το Κοινοβούλιο της χώρας προκειμένου να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση.
Στην περιοχή στάλθηκαν στρατιωτικές ενισχύσεις και, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πυκνός καπνός έγινε ορατός πάνω από το Βακτσίντσε, έπειτα από εκρήξεις αρκετών όλμων. Επίσης, στρατιωτική φάλαγγα που μετέφερε 200 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας εισήλθε στην περιφέρεια του Κουμάνοβο, σε ένδειξη αποφασιστικότητας των Σκοπίων να αντιμετωπίσει τους Αλβανούς αντάρτες. Σποραδικά πυρά ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας, ενώ είχε προηγηθεί επίθεση με ρουκέτες από δύο σοβιετικής κατασκευής ελικόπτερα Mi-24.
Διεθνής ανησυχία
Ενδεικτικό της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας για τη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή είναι η επίσκεψη που μελετά να πραγματοποιήσει την Κυριακή στην ΠΓΔΜ ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα.
«Η ΕΕ καταδικάζει τις νέες βίαιες επιθέσεις από Αλβανούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένου της δολοφονίας δύο στρατιωτών, την κατάληψη αρκετών χωριών και την κράτηση ομήρων» αναφέρει σχετική ανακοίνωση και προσθέτει ότι «η ΕΕ καλεί τους εξτρεμιστές να σταματήσουν τη βία, να απελευθερώσουν τους ομήρους και να αποσυρθούν άμεσα».
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε «τις απρόκλητες δολοφονίες» των δύο στρατιωτών της ΠΓΔΜ. Επισήμανε επίσης ότι υποστηρίζεται μια «μετρημένη απάντηση» στους Αλβανούς εξτρεμιστές και κάλεσε τα Σκόπια να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων.
Την άποψη ότι «ο στόχος του UCK είναι η εμφύλια διαμάχη, αλλά είναι καταδικασμένος να αποτύχει» εξέφρασε ο Βρετανός πρέσβης στα Σκόπια, Μαρκ Ντίκινσον, και δήλωσε ότι το 99% των πολιτών της ΠΓΔΜ -είτε είναι Σλάβοι, είτε Αλβανοί- απορρίπτουν τη δράση του. Επίσης, τόνισε ότι «ο κίνδυνος είναι οι άλλοι πολίτες να πάρουν τα όπλα και σε αυτή την περίπτωση η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου». Ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες «να μην εμπλακούν στη διαμάχη και να αφήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους».
Καθώς βρισκόμαστε μια ανάσα από το Πάσχα, δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι μόνο δύο νέες ταινίες έκαναν την εμφάνισή τους στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα