Προσοχή στο αλάτι – ακόμη και αν δεν πάσχετε από υπέρταση
Λονδίνο: Νέα έρευνα του National Heart Lung and Blood Institute κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση αλατιού στο φαγητό ενδέχεται να αποβεί μοιραία ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν υποφέρουν από υπέρταση, καθώς μερικοί οργανισμοί εμφανίζουν μια ανεξήγητη ευαισθησία που οδηγεί στην κατακράτηση του αλατιού από τα νεφρά. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας Hypertension.
Λονδίνο: Νέα έρευνα του National Heart Lung and Blood Institute κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση αλατιού στο φαγητό ενδέχεται να αποβεί μοιραία ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν υποφέρουν από υπέρταση, καθώς μερικοί οργανισμοί εμφανίζουν μια ανεξήγητη ευαισθησία που οδηγεί στην κατακράτηση του αλατιού από τα νεφρά. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρείας Hypertension.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις των τελευταίων 25 ετών σε δείγμα 708 ασθενών, ηλικίας 18 έως 80 ετών. Οι επιστήμονες έλεγξαν την ευαισθησία τους στο αλάτι χορηγώντας τους αλατούχο διάλυμα και, στη συνέχεια διουρητικό φάρμακο. Τις επόμενες δύο μέρες παρατήρησαν μικρές μεταβολές στην πίεση του αίματος και στον όγκο των ούρων τους. Από τους 708 ασθενείς υπολογίζεται πως οι 123 πέθαναν, τελικά, από καρδιαγγειακό νόσημα.
Οι γιατροί αποφάσισαν να συστήσουν στο κοινό να περικόψει τη χρήση του αλατιού, επειδή πιστεύουν πως το 1/4 των ανθρώπων με φυσιολογική πίεση έχει υπερευαισθησία σε αυτό και ο οργανισμός τους αδυνατεί να αποβάλει το επιπλέον αλάτι μέσω των ούρων. Έτσι, μεγάλες ποσότητες νατρίου κατακρατούνται στο σώμα από τα νεφρά.
Ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Μάιρον Γουαϊνμπέργκερ δήλωσε στο BBC: «Η υπερευαισθησία στο αλάτι αυξάνει τις πιθανότητες να πεθάνει κανείς, άσχετα με το αν είναι υπερτασικός ή όχι». Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εξετάζουμε τα επίπεδα του νατρίου όταν αγοράζουμε έτοιμες τροφές και τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία για να διατηρηθούν».
Οι ερευνητές έχουν ήδη εντοπίσει κάποιες γενετικές διαφορές στο τμήμα εκείνο του νεφρού το οποίο ελέγχει την ποσότητα του άλατος που αποβάλλεται στα ούρα.