Συμβιβαστική πρόταση για την εταιρική σχέση Τουρκίας – ΕΕ επεξεργάζεται η γαλλική προεδρία
Πρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο στην εταιρική σχέση ΕΕ - Τουρκίας περιλαμβάνει η απόρρητη εισήγηση της γαλλικής προεδρίας στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Επενδυτής το Σάββατο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ πρότεινε στον Κώστα Σημίτη ένα συμβιβαστικό χειρισμό, ο οποίος προβλέπει χαλάρωση των χρονικών δεσμεύσεων που έχει λάβει η Αγκυρα σχετικά με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.
Πρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο στην εταιρική σχέση ΕΕ – Τουρκίας περιλαμβάνει η απόρρητη εισήγηση της γαλλικής προεδρίας στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Επενδυτής το Σάββατο. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ πρότεινε στον Κώστα Σημίτη ένα συμβιβαστικό χειρισμό, ο οποίος προβλέπει χαλάρωση των χρονικών δεσμεύσεων που έχει λάβει η Αγκυρα σχετικά με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.
Συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία, μετά την απόρριψη των προτάσεων που μετέφερε ο Σιράκ στον πρωθυπουργό, διαβουλεύεται -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα- τόσο με την ελληνική όσο και με την τουρκική πλευρά την πρόταση υπαγωγής των δύο αναφορών σε ένα κεφάλαιο, που θα προκύψει από τη σύμπτυξη των βραχυπρόθεσμων (Κυπριακό) και των μεσοπρόθεσμων (Αιγαίο) υποχρεώσεων της Τουρκίας.
Ένας τέτοιου είδους χειρισμός -αναφέρει ο Επενδυτής- είναι απόλυτα συνεπής στη λογική που προέκρινε η Σύνοδος Κορυφής του Ελσίνκι, σύμφωνα με την οποία η λύση δεν πρέπει να αποδίδει νικητές και ηττημένους, αλλά μόνο νικητές.
Το Παρίσι, με τον προτεινόμενο συμβιβαστικό χειρισμό του, εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να δρέψει τις δάφνες, έστω και με μία προσωρινή διευθέτηση, ενός δισεπίλυτου προβλήματος.
Η συμβιβαστική πρόταση που επεξεργάζεται η γαλλική προεδρία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες.