Δευτέρα 13 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Καμία ανάμειξη δεν είχαν οι ελληνικές Αρχές στην υπόθεση Οτζαλάν, επισημαίνει η αρμόδια εισαγγελέας<

Καμία ανάμειξη δεν είχαν οι ελληνικές Αρχές στην υπόθεση Οτζαλάν, επισημαίνει η αρμόδια εισαγγελέας<

Η μεταφορά του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Ελλάδα δεν έγινε υπό το σχεδιασμό και την προστασία των επίσημων ελληνικών Αρχών, επισημαίνει κατηγορηματικά με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρύσα Μυλωνά - Βακροπούλου, η οποία μελέτησε τη δικογραφία για την υπόθεση της παράνομης εισόδου και παραμονής στη χώρα μας του Κούρδου ηγέτη. Ωστόσο, στο πόρισμά της αφήνει αιχμές κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για ολιγωρία και καθυστερημένη αντίδραση στην είσοδο του Οτζαλάν στην Ελλάδα.

25

Η μεταφορά του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Ελλάδα δεν έγινε υπό το σχεδιασμό και την προστασία των επίσημων ελληνικών Αρχών, επισημαίνει κατηγορηματικά με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρύσα Μυλωνά – Βακροπούλου, η οποία μελέτησε τη δικογραφία για την υπόθεση της παράνομης εισόδου και παραμονής στη χώρα μας του Κούρδου ηγέτη. Ωστόσο, στο πόρισμά της αφήνει αιχμές κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για ολιγωρία και καθυστερημένη αντίδραση στην είσοδο του Οτζαλάν στην Ελλάδα.

Η εισαγγελική λειτουργός, έχοντας μελετήσει όλα τα σχετικά έγγραφα της υπόθεσης, ζητά από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να παραπέμψει σε δίκη στο Tριμελές Πλημμελειοδικείο μόνο τον Αντώνη Ναξάκη, απόστρατο αρχιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού, και τις δύο Κούρδισσες συνεργάτριες του Οτζαλάν, Γιακάρ Τζενκίζ και Κάγια Αϊνφέρ.


Επιπλέον, η εισαγγελέας ζητά να δικαστούν μόνο για τα πλημμελήματα της μεταφοράς, της εισόδου, της προώθησης και της παραμονής στη χώρα του Κούρδου ηγέτη. Προτείνει μάλιστα την απαλλαγή από κάθε κατηγορία της συγγραφέως Σταυρούλας Βασιλοπούλου και της κόρης της, Ελένης Βασιλοπούλου, ζωγράφου, που φιλοξένησαν τον Οτζαλάν στο σπίτι τους στη Νέα Μάκρη, καθώς και των υπόλοιπων 20 κατηγορουμένων στην υπόθεση, αστυνομικών, υπαλλήλων της ΥΠΑ και υπευθύνων των αεροπορικών εταιρειών.


Η κ. Μυλωνά – Βακροπούλου δεν θεωρεί ότι υπήρχε ο απαιτούμενος δόλος από πλευράς του αρχιπλοιάρχου Ναξάκη και των συγκατηγορουμένων του για τη διάπραξη κακουργηματικών ενεργειών. Πάντως, στην πρότασή της αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΥΠ στην υπόθεση, καθώς επισημαίνει ότι ολιγώρησαν οι υπηρεσίες τόσο της ΕΥΠ όσο και της ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά στην παρεμπόδιση της εισόδου του Οτζαλάν στην Ελλάδα.


Ωστόσο, θεωρεί ότι η ολιγωρία δεν οφείλεται μόνο στην αδράνεια, αφού από τη μία μεριά υπήρχε απροθυμία να εμπλακεί η Ελλάδα σε ένα ζήτημα εθνικά επιζήμιο, ενώ από την άλλη υπήρχαν τα συναισθήματα συμπάθειας προς το πρόσωπο του Οτζαλάν από σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου και του λαού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Απριλίου 2026
Cookies