Δευτέρα 13 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Στα συμπεράσματα του Ελσίνκι πρέπει να βασίζεται η εταιρική σχέση ΕΕ – Τουρκίας, δηλώνει ο Φερχόιγκε

Στα συμπεράσματα του Ελσίνκι πρέπει να βασίζεται η εταιρική σχέση ΕΕ – Τουρκίας, δηλώνει ο Φερχόιγκε

Στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι πρέπει να βασίζεται η εταιρική σχέση ΕΕ - Τουρκίας, όπως επισήμανε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο, ο Φερχόιγκεν εμφανίστηκε φειδωλός στις δηλώσεις του σχετικά με το Κυπριακό, αρνούμενος να απαντήσει στην ερώτηση εάν η επίλυση του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

31

Στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι πρέπει να βασίζεται η εταιρική σχέση ΕΕ – Τουρκίας, όπως επισήμανε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο, ο Φερχόιγκεν εμφανίστηκε φειδωλός στις δηλώσεις του σχετικά με το Κυπριακό, αρνούμενος να απαντήσει στην ερώτηση εάν η επίλυση του προβλήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Συζητήσαμε με τον κ. Σημίτη πόσο σημαντικό είναι να εφαρμοστούν στην πράξη τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε ο επίτροπος.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι και η Ελλάδα επιθυμεί μια ευρωπαϊκή δημοκρατική Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι δείχνουν το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.


Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον επίτροπο για τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της διεύρυνσης και για τις ελληνικές απόψεις γύρω από το περιεχόμενο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας. Επανέλαβε μάλιστα: «Εμείς επιθυμούμε να συμβάλει η ΕΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον όχι μόνον της Τουρκίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».


Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας «και οι διμερείς σχέσεις μπορούν να βελτιωθούν και το Κυπριακό μπορεί να βρει το δρόμο για την επίλυσή του εντός του ΟΗΕ».


Πάντως, ο Γκίντερ Φερχόιγκεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του σχετικά με το Κυπριακό, περιοριζόμενος στην επισήμανση ότι «τα Ηνωμένα Έθνη και η Κομισιόν συμφωνούν για το θέμα της Κύπρου».


Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο επίτροπος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί λέξεις, όπως όροι και προϋποθέσεις, καθώς θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι μια δυναμική πορεία.


«Πεποίθησή μου είναι ότι όσο πιο σύντομα ξεκινήσει μια πραγματική και ουσιαστική διαδικασία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, τόσο περισσότερο θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επίλυση των πολιτικών συγκρούσεων» κατέληξε ο Φερχόιγκεν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 13 Απριλίου 2026
Cookies