Ανυποχώρητες Ρωσία και Ιαπωνία για τις Κουρίλες Νήσους
Τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ιαπωνίας, όσον αφορά στις Κουρίλες Νήσους, απέρριψε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι. Αν και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον των ρωσοϊαπωνικών σχέσεων, είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το καθεστώς των διαφιλονικούμενων εδαφών έως το τέλος του έτους.
72
Τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ιαπωνίας, όσον αφορά στις Κουρίλες Νήσους, απέρριψε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι. Αν και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον των ρωσοϊαπωνικών σχέσεων, είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το καθεστώς των διαφιλονικούμενων εδαφών έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πρότεινε η Μόσχα να αναγνωρίσει αρχικά την κυριαρχία της Ιαπωνίας στις νότιες Κουρίλες και συγκεκριμένα στα νησιά Σιτοκάν και Χαμπομάι, διατηρώντας προς το παρόν τη διοίκησή τους. Για τα άλλα δύο μεγάλα νησιά του συμπλέγματος, το Κουνασίρ και το Ιτουρού, ο Μόρι πρότεινε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο Βλ.Πούτιν, από την πλευρά του, επανέλαβε στον Γ.Μόρι ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αλλαγή στο καθεστώς των νησιών, τα οποία προσάρτησε η Ρωσία μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Αναλυτές αναφέρουν ότι οι Κουρίλες Νήσοι έχουν μικρή οικονομική και στρατηγική σημασία για τη Ρωσία, ωστόσο το Κρεμλίνο φοβάται αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας εάν προβεί σε παραχώρηση εδαφών. Για την Ιαπωνία η ανάκτηση των εν λόγω εδαφών αποτελεί θέμα γοήτρου.
Πάντως, στην προσπάθειά τους για βελτίωση των διμερών σχέσεων, Πούτιν και Μόρι αναμένεται να υπογράψουν 15 περίπου συμφωνίες, που αφορούν σε θέματα όπως το περιβάλλον και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Παράλληλα, ο Βλ.Πούτιν θα προσπαθήσει να άρει τις επιφυλάξεις των Ιαπώνων επιχειρηματιών, οι οποίοι αρνούνται να επενδύσουν στη Ρωσία, επικαλούμενοι την αστάθεια της ρωσικής οικονομίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Το μπλε δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνας έσπασε μια παράδοση πολλών γενεών
- Καύσιμα: «Κανονικότητα» τα 2 ευρώ – Όνειρο απατηλό η επιστροφή στα προ πολέμου επίπεδα
- Γερμανία: Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει ενδεχόμενη αποστολή στα Στενά του Ορμούζ
- Το ανεκτίμητο διαμάντι των Κυκλάδων – Ποιο νησί φιλοξενεί σε εξασέλιδο αφιέρωμα, δημοφιλές βρετανικό περιοδικό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο χάντμπολ και δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Η στιγμή του ρεσάλτου των Αμερικανών πεζοναυτών σε ιρανικό πλοίο – Βίντεο από την επίθεση
- Η«ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων: Πόσοι πληρώνουν φόρο, πόσοι παίρνουν επιστροφή
- Κέιτι Πέρι: Πέταξε την πιστωτική της κάρτα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι γιατί δεν είχε κέρματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/vladyslav-tobolenko-i5v1q3XxhgQ-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442