Αγιοι ανακηρύχθηκαν δύο παλαιότεροι Ποντίφικες
Χιλιάδες πιστοί παρευρέθηκαν την Κυριακή στην τελετή αγιοποίησης δύο παλαιότερων προκαθημένων της Καθολικής Εκκλησίας, του Πάπα Ιωάννη ΚΓ και του Πίου Θ, από το σημερινό Ποντίφικα, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.
43
Χιλιάδες πιστοί παρευρέθηκαν την Κυριακή στην τελετή αγιοποίησης δύο παλαιότερων προκαθημένων της Καθολικής Εκκλησίας, του Πάπα Ιωάννη ΚΓ και του Πίου Θ, από το σημερινό Ποντίφικα, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.
Οι πιστοί τίμησαν τη μνήμη του Πάπα Ιωάννη ΚΓ, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 60 εισήγαγε στην Καθολική Εκκλησία το φιλελευθερισμό και συγκάλεσε το Β Συμβούλιο του Βατικανό, κίνηση που επέφερε επανάσταση στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο Ιωάννης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους εβραίους για τη βοήθεια που τους είχε προσφέρει, προκειμένου να ξεφύγουν από τους ναζί.
Την ίδια ώρα, όμως, η αγιοποίηση του Πάπα Πίου Η, που ήταν προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1846 έως το 1878, προκάλεσε τις αντιδράσεις των φιλελεύθερων καθολικών και ομάδων εβραίων, καθώς ήταν γνωστός για τις συντηρητικές -ακόμα και ρατσιστικές- του απόψεις.
Χαρακτηριστικό της αντιπάθειας που έτρεφαν πολλοί πιστοί στο πρόσωπό του είναι το γεγονός ότι όταν πέθανε, ύστερα από 32 χρόνια παραμονής στον παπικό θρόνο -τη μεγαλύτερη στην ιστορία- κάποιοι προσπάθησαν να πετάξουν τη σορό του στον ποταμό Τίβερη.
Σύμφωνα μάλιστα με τον απεσταλμένο του BBC στη Ρώμη, Ντέιβιντ Ουίλεϊ, ορισμένοι από τους καθολικούς θεωρούν ότι ο Πίος ήταν εκείνος που θέσπισε το δόγμα για το αλάθητο του Πάπα.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος τονίζει, παράλληλα, ότι η αγιοποίηση δύο τελείως διαφορετικών προσωπικοτήτων, από το Βατικανό, μπορεί να στείλει στους πιστούς λανθασμένο μήνυμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν αγιοποιηθεί και οσιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β τουλάχιστον 1.000 μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το μπλε δαχτυλίδι αρραβώνων της πριγκίπισσας Νταϊάνας έσπασε μια παράδοση πολλών γενεών
- Καύσιμα: «Κανονικότητα» τα 2 ευρώ – Όνειρο απατηλό η επιστροφή στα προ πολέμου επίπεδα
- Γερμανία: Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει ενδεχόμενη αποστολή στα Στενά του Ορμούζ
- Το ανεκτίμητο διαμάντι των Κυκλάδων – Ποιο νησί φιλοξενεί σε εξασέλιδο αφιέρωμα, δημοφιλές βρετανικό περιοδικό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (20/4): Πού θα δείτε το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο χάντμπολ και δράση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
- Η στιγμή του ρεσάλτου των Αμερικανών πεζοναυτών σε ιρανικό πλοίο – Βίντεο από την επίθεση
- Η«ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων: Πόσοι πληρώνουν φόρο, πόσοι παίρνουν επιστροφή
- Κέιτι Πέρι: Πέταξε την πιστωτική της κάρτα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι γιατί δεν είχε κέρματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/vladyslav-tobolenko-i5v1q3XxhgQ-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442