Nέα μέθοδος για τη χάραξη μικροσκοπικών τρισδιάστατων δομών
Γερμανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μία νέα ηλεκτροχημική μέθοδο, με την οποία μπορούν να δημιουργήσουν μικροσκοπικές τρισδιάστατες δομές. Τέτοιες δομές ίσως αξιοποιηθούν στο μέλλον ως μικροσκοπικές μηχανές σε διάφορα πεδία εφαρμογών, όπως η ιατρική.
65
Γερμανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μία νέα ηλεκτροχημική μέθοδο, με την οποία μπορούν να δημιουργήσουν μικροσκοπικές τρισδιάστατες δομές. Τέτοιες δομές ίσως αξιοποιηθούν στο μέλλον ως μικροσκοπικές μηχανές σε διάφορα πεδία εφαρμογών, όπως η ιατρική.
Η κατασκευή μικροσκοπικών τρισδιάστατων δομών -της τάξεως του ενός εκατομμυριοστού του μέτρου- θεωρείται ακόμα μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, οι επιστήμονες από το ινστιτούτο Fritz Haber, στο Βερολίνο, μπόρεσαν να κατασκευάσουν με ηλεκτροχημικό τρόπο ένα μικροσκοπικό αντικείμενο, χρησιμοποιώντας αρκετά μικρά ηλεκτρόδια.
Τα ηλεκτρόδια εκπέμπουν ηλεκτρικούς παλμούς πολύ μικρού μήκους κύματος, που επιτρέπουν τη χάραξη υλικού σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το ηλεκτρόδιο. Αυτό έχει αποτέλεσμα να προκύπτουν πολύ μικρά και ακριβή σχήματα και τρισδιάστατες δομές πάνω στο υλικό που χαράσσεται.
Στη μέθοδο των Γερμανών επιστημόνων χρησιμοποιούνται υλικά από χαλκό και πυρίτιο, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον οι επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν κράματα άλλων μετάλλων, όπως μετέδωσε το BBC την Τετάρτη.
Η έρευνα των Γερμανών επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανδρουλάκης: Τεράστιες ευθύνες της ΝΔ για τη Mercosur, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη στηρίξει – Πυρά για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Πότε θα γίνει η τελευταία επιστροφή ενοικίου – Ποιους αφορά
- Σέρρες: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αναφορές του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου
- Κρήτη: Κλειστός λόγω έργων ένας διάδρομος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Πώς θα εξυπηρετούνται οι πτήσεις
- Πάνε για το «μπαμ» με Γουίλιαμσον οι Μπουλς (pics, vids)
- Χρηματοδότηση δέκα εκατομμυρίων ευρώ για το λιμάνι της Στυλίδας
- Χρυσές Σφαίρες: Οι αντι-ICE καρφίτσες στη μνήμη της Ρενέ Γκουντ «περπάτησαν» στο κόκκινο χαλί – Ποιοι τις φόρεσαν
- Ρόδος: Νεογέννητο δεν τα κατάφερε και πέθανε μετά από αεροδιακομιδή στο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442