Νέφη αερίου υδρογόνου κινούνται προς το κέντρο του γαλαξία μας
Νέφη αερίου υδρογόνου που δημιουργήθηκαν λίγο μετά τη Μεγάλη Εκρηξη κινούνται προς το κέντρο του γαλαξία μας, σύμφωνα με νεότερες παρατηρήσεις των αστρονόμων. Τα νέφη αποτελούνται από το στοιχείο δευτέριο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που έχει δύο νετρόνια στον πυρήνα του και όχι ένα, όπως το απλό υδρογόνο.
Νέφη αερίου υδρογόνου που δημιουργήθηκαν λίγο μετά τη Μεγάλη Εκρηξη κινούνται προς το κέντρο του γαλαξία μας, σύμφωνα με νεότερες παρατηρήσεις των αστρονόμων. Τα νέφη αποτελούνται από το στοιχείο δευτέριο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που έχει δύο νετρόνια στον πυρήνα του και όχι ένα, όπως το απλό υδρογόνο.
Η μελέτη του δευτέριου είναι σημαντική για την κοσμολογία, καθώς, σύμφωνα με το στάνταρτ μοντέλο της δημιουργίας του Σύμπαντος, όλο το υδρογόνο του κόσμου μας πρέπει να δημιουργήθηκε τα τρία πρώτα λεπτά μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης κατέγραψαν, όμως, μεγαλύτερη ποσότητα δευτέριου από την αναμενόμενη κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας και πιστεύουν ότι προέρχεται από περιοχές που βρίσκονται στα εξωτερικά όριά του.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντον Λούμποβιτς χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο του National Radio Astronomy Observatory στο Κιτ Πικ της Αριζόνα και παρατήρησαν νέφη αερίου υδρογόνου 25.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Επίσης, διαπίστωσαν ότι υπάρχει 100.000 φορές περισσότερο δευτέριο κοντά στο κέντρο του γαλαξία από ό,τι ανέμεναν, όπως μετέδωσε το BBC την Τετάρτη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το επιπλέον δευτέριο, το οποίο έχει την προέλευσή του στο αρχικό υδρογόνο που δημιουργήθηκε μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, είναι διάσπαρτο στο Σύμπαν και ρέει από τα όρια προς το κέντρο του γαλαξία μας.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας