Πιο κοντά σε εμβόλιο κατά της ελονοσίας
Μία σημαντική ιατρική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την αρρώστια της ελονοσίας, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να παρασκευάσουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
65
Μία σημαντική ιατρική ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την αρρώστια της ελονοσίας, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να παρασκευάσουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Επιστήμονες από το National Blood Service της Βρετανίας, με επικεφαλής το δρ. Ντέιβιντ Ρόμπερτς παρατήρησαν ότι το παράσιτο της ελονοσίας, που ονομάζεται Plasmodium falciparum οδηγούσε στο σχηματισμό συμπαγών μαζών από μολυσμένα ερυθρά αιμοσφαίρια σε παιδιά που έπασχαν από βαριά μορφή της νόσου. Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο αυτή η συσσώρευση οδηγεί στη βαριά μορφή της ασθένειας, μετέδωσε το BBC.
Ο Ρόμπερτς δήλωσε πως αυτή η συσχέτιση έγινε μετά από μελέτη δειγμάτων του παράσιτου από ασθενείς στην Αφρική. Βρήκε ότι η αναφερόμενη συσσώρευση ήταν παρούσα σε 70% των περιπτώσεων άρρωστων παιδιών σε βαριά μορφή.
Παρατηρήθηκε επίσης ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη ομάδα πρωτεϊνών στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μπορούν να οδηγήσουν σε επικόλληση των παρασίτων στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν τη συσσώρευση των μολυσμένων αιμοσφαιρίων.
Το επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί ποια ακριβώς πρωτεΐνη προκαλεί το φαινόμενο ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να παρασκευάσουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας.
Από την ελονοσία πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι και ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι θάνατοι είναι παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καραχάλιος για Καρυστιανού: «Την έχει μαγέψει η Γρατσία, την έχουν παγιδέψει με τους αστρολογικούς χάρτες»
- Σε δίκτυο φορέων για την διαχείριση σοβαρών φαινομένων που απειλούν τα παιδιά εντάχθηκε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Τόσος χαμός μόλις για 0,05% ανάπτυξη;
- Ολυμπιακός – Λεβερκούζεν: Ο «τελικός πρόκρισης» του UEFA Champions League έρχεται στο MEGA
- «Της άρεσε ο Μπεν Άφλεκ» – Η αποκάλυψη που έκανε ο Ματ Ντέιμον για τη σύζυγό του Λουτσιάνα και τον κολλητό του
- Τσιτσιπάς – Βούκιτς 0-2: Ήττα και αποκλεισμός για τον Έλληνα τενίστα
- Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα – Εμφανίστηκε αυτοβούλως ο άνδρας που συνομιλούσε με την ανήλικη
- Η «Ιθάκη» πλαγιοκοπεί το ΠΑΣΟΚ – Ο Τσίπρας έλκει τους 40+ του Ανδρουλάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442