Ενθαρρυντικά τα νέα για τους κοραλλιογενείς υφάλους
Σύμφωνα με ετήσια έρευνα του οργανισμού για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων (Reef Check) που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στο περιβαλλοντολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), κατά το 1999 οι μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί του πλανήτη μας παρουσίασαν βελτίωση σε σχέση με το 1998, αλλά παραμένουν απειλούμενοι από την υπεραλίευση και την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών.
28
Σύμφωνα με ετήσια έρευνα του οργανισμού για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων (Reef Check) που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στο περιβαλλοντολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA), κατά το 1999 οι μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί του πλανήτη μας παρουσίασαν βελτίωση σε σχέση με το 1998, αλλά παραμένουν απειλούμενοι από την υπεραλίευση και την επιδείνωση των κλιματολογικών συνθηκών.
Σε προηγούμενη έρευνά του, ο οργανισμός Reef Check είχε διαπιστώσει ότι το 1998 το 15% των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο είχαν αρχίσει να πεθαίνουν. Η πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, έδειξε σημαντική βελτίωση της κατάστασης του ενός τρίτου από αυτούς τους απειλούμενους με αφανισμό οργανισμούς.
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την εξέλιξη κυρίως στην υποχώρηση του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο είχε οδηγήσει τη θερμοκρασία των θαλασσών σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, αλλά και στη συνεχή αύξηση του αριθμού των θαλάσσιων πάρκων σε όλο τον κόσμο.
Σε όλες αυτές τις προστατευόμενες περιοχές, ο πληθυσμός της υποθαλάσσιας ζωής έχει αρχίσει να επιστρέφει στους υφάλους. Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, η βιοποικιλότητα στους κοραλλιογενείς υφάλους ξεπερνά εκείνη που συναντάται στα μεγάλα τροπικά δάση του πλανήτη. Επιπλέον, η σημασία τους δεν περιορίζεται μόνο στο υποθαλάσσιο περιβάλλον, καθώς λειτουργούν ως φυσικοί κυματοθραύστες, προστατεύοντας τη ζωή στην παράκτια ζώνη από τους τυφώνες και τη διάβρωση.
Η πρόσφατη έκθεση του Reef Check είναι η τρίτη που δημοσιεύεται από την ίδρυσή του. Ο οργανισμός βασίζεται στην εθελοντική εργασία 1.500 αυτοδυτών και υδροβιολόγων, οι οποίοι εξετάζουν την κατάσταση περισσότερων των 250 υφάλων σε 50 χώρες.
Associated Press
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αγρότες: Στις 15:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – «προθύμων», θολό αν και ποιους εκπροσωπούν – Συνεδριάζει αύριο για κλιμάκωση η Πανελλαδική Επιτροπή
- Καταδίκη του βανδαλισμού στους Κίονες της Μητρόπολης από τον Δήμο Αγρινίου
- Κρήτη: Στην εντατική 19χρονος που έπεσε από τα Ενετικά Τείχη
- Τσουκαλάς: «Οι επόμενες εκλογές είναι μαραθώνιος αντοχής» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Δίκη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 και 28 μηνών με αναστολή σε Δεσταμπασίδη και Μαραγγέλη
- Τσάμπι Αλόνσο: Το «τρελό» ποσό που κόστισε ο Ισπανός στη Ρεάλ και το εντυπωσιακό ποσοστό νικών του
- Η Björk έχει ένα σχέδιο για να σώσει τη Γροιλανδία από τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για τον προημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442