Τις 47 έφτασαν οι υποψηφιότητες για το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας
Σαράντα επτά χώρες, αριθμός ρεκόρ, πρότειναν φέτος ταινίες τους για το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας του έτους 2000, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Μπέβερλι Χιλς ο Ρόμπερτ Ρεμ, πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου.
Σαράντα επτά χώρες, αριθμός ρεκόρ, πρότειναν φέτος ταινίες τους για το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας του έτους 2000, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Μπέβερλι Χιλς ο Ρόμπερτ Ρεμ, πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του 1999, με 45 ταινίες. Ανάμεσα στις υποψήφιες είναι για πρώτη φορά ταινίες από το Μπουτάν, το Νεπάλ και το Τατζικιστάν.
Η επιλογή των ξένων ταινιών γίνεται από την εθνική επιτροπή κάθε χώρας. Ολες τις ταινίες θα παρακολουθήσει και θα εκτιμήσει από την 1η Δεκεμβρίου ειδική επιτροπή στους κόλπους της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου. Η επιτροπή αυτή θα επιλέξει τις πέντε ταινίες που θα διεκδικήσουν τα Οσκαρ.
Οι υποψηφιότητες για τα Οσκαρ θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 15 Φεβρουαρίου του 2000 και οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 25 Μαρτίου στο Λος Αντζελες.
Οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφιοτήτων ξένης ταινίας, έως τώρα, είναι η Γαλλία και η Ιταλία, με 29 και 26 υποψηφιότητες αντίστοιχα.
Ωστόσο, χάρη στην περσινή νίκη της ταινίας Η ζωή είναι ωραία του Ρομπέρτο Μπενίνι, η Ιταλία έχει ξεπεράσει τη Γαλλία στο αριθμό των Οσκαρ, έχοντας κερδίσει δέκα χρυσά αγαλματάκια έναντι εννέα της Γαλλίας.
Η πρώτη ξένη ταινία που τιμήθηκε με Οσκαρ από την Ακαδημία των Τεχνών και των Επιστημών του κινηματογράφου ήταν η Sciuscia του Βιτόριο Ντε Σίκα το 1947.