Σάββατο 11 Απριλίου 2026
weather-icon 17o
in.gr

H μοναξιά της Κύπρου υπό το βλέμμα του Θόδωρου Πάγκαλου

Αρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θόδωρου Πάγκαλου, για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στο θέμα δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα. Σε αυτό, αντιτίθεται αποφασιστικά στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο δεν έχει λυθεί το Κυπριακό. Η χορήγηση ευρωπαϊκής ταμπέλας στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά παραχώρηση χωρίς πραγματικό αντάλλαγμα, τονίζει ο πρώην υπουργός.

52

Αρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θόδωρου Πάγκαλου, για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στο θέμα δημοσιεύει τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα. Σε αυτό, αντιτίθεται αποφασιστικά στο ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο δεν έχει λυθεί το Κυπριακό. Η χορήγηση ευρωπαϊκής ταμπέλας στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά παραχώρηση χωρίς πραγματικό αντάλλαγμα, τονίζει ο πρώην υπουργός.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την Κύπρο χαράχτηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το 1984, υπενθυμίζει από την πρώτη κιόλας πρόταση ο Πάγκαλος. Η στρατηγική αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΟΚ) ως τρόπος άσκησης πίεσης στην Τουρκία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Ασκώντας δριμεία κριτική στις δονκιχωτικές εκστρατείες του κυρίου Σαμαρά εναντίον των Σκοπίων, που είχαν ολοκληρωτικά απορροφήσει και την τελευταία εθνική εφεδρεία χειρισμών και κινητοποιήσεων, ο Πάγκαλος υπενθυμίζει πως η Κύπρος θα μπορούσε να είχε συμπεριληφθεί στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες από το 1988, γεγονός το οποίο θα είχε επιτρέψει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση συγχρόνως με την Αυστρία και τις σκανδιναβικές χώρες, το 1995.

Ο Πάγκαλος εξακολουθεί με τον ίδιο τόνο, καταγγέλοντας την παραληρούσα από φιλοτουρκικό ενθουσιασμό διανόηση της Αθήνας, και σημειώνοντας πως η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω παραχωρήσεων απέναντι στην Αγκυρα και το αίτημα ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

O πρώην υπουργός καταγγέλει τις ψυχούλες της Αθήνας, οι οποίες φοβούνται την απομόνωση της Ελλάδας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια εάν υιοθετήσουν σκληρή στάση απέναντι στην τουρκική υποψηφιότητα, καθώς και το ενδεχόμενο εκδίκησης υπό τη μορφή αρνητικής απάντησης στην ελληνική ένταξη στην ΟΝΕ.

Η θετική πρόταση, στην οποία καταλήγει ο Πάγκαλος, είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει ενεργό ρόλο για την επίλυση του Κυπριακού, με πρόταση ο Χαβιέ Σολάνα, εκπροσώπου του νεοσύστατου θεσμού της ευρωπαϊκής πολιτικής συνεργασίας, να χρησιμοποιήσει την παλιά μέθοδο του καρότου και του μπαστουνιού. Το καρότο θα ήταν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και το μπαστούνι η απομάκρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Απριλίου 2026
Cookies