Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Dungeons & Dragons: Η κληρονομιά του διάσημου παιχνιδιού στην οθόνη

Dungeons & Dragons: Η κληρονομιά του διάσημου παιχνιδιού στην οθόνη

...

Μαντώ Σιώμου

Το «Dungeons and Dragons» είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων, γνωστά και ως RPG, που μετά από χρόνια «ξύπνησε» αναμνήσεις μέσα από το ντεμπούτο της σειράς του Netflix, Stranger Things.

«Μα μαμά, είμαστε στη μέση μια εκστρατείας» παραπονιέται ο Μάικ, ο μικρός ήρωας της σειράς, που διαδραματίζεται στο 1983, με όλους όσους έπαιζαν μικροί το διάσημο παιχνίδι ρόλων, να ζουν μια περίεργη αναδρομή στο παρελθόν ακούγοντας αυτά τα λόγια.

Στη σειρά η μητέρα του Μάικ μόλις διέκοψε εκείνον και τους φίλους του από μια 10ωρη εκστρατεία, από το Dungeons & Dragons. Μόλις του είχαν στήσει ενέδρα με ένα δικέφαλο demogordon (έναν από τους μεγαλύτερους κακούς του παιχνιδιού), και o φίλος του Γουίλ έριχνε ένα 20αρι ζάρι για να δουν αν θα έπιανε το «ξόρκι προστασίας», λόγια άγνωστα στις μεταγενέστερες γενιές.

Την δεκαετία του 80′, κυρίως οι «σπασίκλες» όπως τους αποκαλούσαν, είχαν εμμονή με το Dungeons & Dragons, και τα αδέρφια Ντάφερ οι δημιουργοί του Stranger Things, δεν εξαιρούνταν. «Ήμασταν αυτά τα συνηθισμένα παιδιά, που ζούσαν στα προάστια της Βόρειας Καρολίνας παίζοντας D&D με τους σπασίκλες φίλους μας» είχαν δηλώσει, και τώρα είμαστε όλοι δέσμιοι της μαγείας του.

ΤοStranger Things είναι γνωστό ότι έχει πολλά στοιχεία από την επιτυχημένη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ε.Τ: Ο εξωγήινος (1982), όπως οι βόλτες στη γειτονιά με τα ποδήλατα BMX, όπου ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες πλάσμα με ειδικές δυνάμεις – αυτή τη φορά ένα κορίτισι- το οποίο κρύβουν επίσης στη ντουλάπα.

Επίσης, τα παιδιά στο Ε.Τ. είχαν εμμονή με το Dungeons & Dragons. Από την αρχή της ταινίας, βλέπεις τον πρωταγωνιστή Έλιοτ, να προσπαθεί να συμμετάσχει στο παιχνίδι που παίζει ο αδερφός του στην κουζίνα, ο οποίος βρίσκεται κι’αυτός «στη μέση μιας εκστρατείας», και τον στέλνει να πάρει πίτσα.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ενθουσιάστηκε τόσο με το παιχνίδι, όπου έπαιζε με τα νεότερα μέλη της ταινίας πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Η τρέλα του παιχνιδιού σταμάτησε αργότερα, με την κυκλοφορία των βιντεοπαιχνιδιών, όμως οι τηλεοπτικές σειρές εξακολουθούσαν να το χρησιμοποιούν, για να χαρακτηρίσουν τους «σπασίκλες» άντρες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν γυναίκες.

Στο τελευταίο επεισόδιο του Freaks & Geeks, το cool παιδί -Τζέιμς Φράνκο, αναγκάζεται να κάνει παρέα με «φύτουλες», και από περιέργεια θέλει να συμμετάσχει στο D&D παιχνίδι τους. Προς έκπληξη όλων, ο ίδιος απολαμβάνει την εμπειρία και ζητά να ξαναρθεί να παίξουν. Tότε τα πωρωμένα με το παιχνίδι παιδιά δεν μπορούν να πιστέψουν στην τύχη τους λέγοντας: «Μήπως το γεγονός ότι θέλει να παίξει μαζί μας, τον μετατρέπει σε φυτό ή γινόμαστε εμείς cool άντρες;»

Αλλά και η πιο σύγχρονη σειρά The Big Bang Theory είχε πολλές αναφορές στο παιχνίδι. Με πιο χαρακτηριστική τη σκηνή στο 23ο επεισόδιο της έκτης σεζόν, όπου οι τέσσερις πρωταγωνιστές στήνουν το παιχνίδι αφού οι φίλες τους πάνε στο Λας Βέγκας, με τον Χάουαρντ να λέει: «Θα κάτσουμε σαν μερικά έφηβα κορίτσια που κουτσομπολεύουν; Ή θα παίξουμε D&D, σαν μερικά έφηβα αγόρια, που δεν θα κάνουν ποτέ σεξ με εκείνα τα έφηβα κορίτσια;» Αντίστοιχες ατάκες και αναφορές υπήρξαν σε διάφορες ξένες σειρές.

Στο Community, ένα ολόκληρο επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στο παιχνίδι με τίτλο «Advanced Dungeons & Dragons», ενώ στη σειρά That ’70s Show βλέπουμε τον Άλις Κούπερ να παίζει D&D.
Επιπλέον, στο επεισόδιο «Role play with Moss» της σειράς The IT Crowd, βλέπουμε τον Μος αφού του εξηγήσει ο Φιλ τους κανόνες του παιχνιδιού, να χαρακτηρίζει το παιχνίδι «γκέι», τότε ο Μος απαντά «είναι οι δράκοι γκέι; Ο πανίσχυρος ιερέας πολεμιστής που χειρίζεται τη χρυσή ράβδο να υποθέσω ότι είναι γκέι επίσης;»…

Αναφορές στο γνωστό παιχνίδι ρόλων θα μπορούσαμε να βρούμε και σε σειρές, όπως το Game of Thrones, με τον Τζωρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν να έχει δημιουργήσει έναν φανταστικό κόσμο όπου θα μπορούσε να είναι ο «Αφέντης του Μπουντρουμιού». Άλλωστε ο γνωστός συγγραφέας έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι, πολλά πλάσματα στη δουλειά του είχαν υιοθετηθεί από το επίσημο D&D franchise, ενώ εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι. Μάλιστα θα μπορούσαμε άνετα, πολλά επεισόδια και σειρές, να τα αποκαλούμε «εκστρατείες».

Η κινηματογραφική μεταφορά του παιχνιδιού το 2000, Dungeons & Dragons (Μάγοι & Δράκοντες), ήταν δυστυχώς μεγάλη αποτυχία. Ο κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Ίμπερτ είχε πει χαριτολογώντας ότι, «μοιάζει σαν να πέταξαν το παιχνίδι και φωτογραφίσαν το κουτί».

Τώρα όμως, μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων και την επιτυχία της ταινίας Warcraft, φημολογείται ότι ετοιμάζεται ένα νέο και ακριβό έργο Dungeons & Dragons για το επόμενο έτος.

Ωστόσο το παιχνίδι είχε επιτυχία στα παρασκήνια. Ο ηθοποιός Βιν Ντίζελ ως «πρώην βοηθός ιερέα» έγραψε ένα πρόλογο στο βιβλίο «30 Years of Adventure: A Celebration of Dungeons & Dragons» του 2004.

«Παίζοντας D&D εκπαίδευες την φαντασία σου, και ήταν μια ευκαιρία να εξερευνήσεις την ταυτότητά σου» είχε δηλώσει ο Βιν Ντίζελ, ο οποίος διέρρευσε στο τύπο πως στα γυρίσματα της ταινίας «Τα χρονικά του σκότους», πέρναγε τον ελεύθερο χρόνο του παίζοντας D&D με τους Καρλ Ούρμπαν, Θάντι Νιούτον και Τζούντι Ντεντς.

Ακόμη μερικοί πρώην παίκτες του παιχνιδιού, είναι ο Τζον Φαβρό(Iron Man), o σεναριογράφος Ματ Γκρέινινγκ(The Simpsons και Futurama), ο Μάικ Μάιερς, ο μηχανικός Έλον Μασκ, ο Moby, o Mέρλιν Μάνσον, ο Ρόμπιν Γουίλιας και ο Τσάινα Μίεβιλ. Ενώ ο σκηνοθέτης Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς παρόλο που αυτοκαλείται «φυτό» αρνείται ρητά ότι έχει παίξει ποτέ Dungeons & Dragons.

Τι είναι το Dungeons and Dragons;
Το Dungeons and Dragons είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων, γνωστά και ως RPG. Ένα μεγάλο μέρος της δράσης διαδραματίζεται μέσα σε μπουντρούμια, χαρακτηριστικό που του έχει δώσει και το όνομά του. Το Dungeons & Dragons διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο όπου οι παίκτες υποδύονται διάφορους χαρακτήρες με διαφορετικές ικανότητες, όπως μάγους, πολεμιστές και κληρικούς.

Οι συμμετέχοντες μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες που εξελίσσονται μέσα σε μπουντρούμια με μυθικά πλάσματα όπως δράκοι και ξωτικά, χρησιμοποιώντας μαγικά όπλα και ξόρκια για να επιβιώσουν.

Το παιχνίδι βασίζεται κυρίως στην αφήγηση και την ομιλία μεταξύ των παικτών, ενώ βασικός ρόλος είναι αυτός του Dungeon Master (Αφέντης του Μπουντρουμιού), η ύπαρξη του οποίου είναι καταλυτική καθώς περιγράφει όλα τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο.

entertainment.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024