Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεταφέρεται για τις 3 Ιουλίου η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Φιλίππων

Μεταφέρεται για τις 3 Ιουλίου η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Φιλίππων

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου Η προγραμματισμένη έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων με την πρεμιέρα της περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου για τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, λόγω της διεξαγωγής δημοψηφίσματος την Κυριακή, μεταφέρεται μια μέρα νωρίτερα. Αντί για 4 και 5 Ιουλίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, οι παραστάσεις θα δοθούν στις 3 και 4 Ιουλίου […]

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Η προγραμματισμένη έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων με την πρεμιέρα της περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου για τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, λόγω της διεξαγωγής δημοψηφίσματος την Κυριακή, μεταφέρεται μια μέρα νωρίτερα.

Αντί για 4 και 5 Ιουλίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, οι παραστάσεις θα δοθούν στις 3 και 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Το Εθνικό Θέατρο κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Φιλίππων, με το προτελευταίο έργο του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη. Μια πολιτική κωμωδία, όπου ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Μπέζος. Μαζί του ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πάνος Βλάχος, ο Λαέρτης Μαλκότσης ενώ τη μουσική υπογράφει ο Κωστής Μαραβέγιας.

Υποψήφιος προς ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων «μιλά» για την ιστορική σημασία του και μέσα από το φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Φιλίππων, που ανοίγει τις πύλες του στις 3 Ιουλίου, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του θεατρικού μέρους να ανήκει στον Θοδωρή Γκόνη. Όπως είχε δηλώσει στο in.gr: «Με μια σκυταλοδρομία κειμένων μιλάμε για την ιστορία των Φιλίππων. Είναι ένα θέατρο που ανήκει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα».

Τονίζοντας, δε, τη σημασία του χώρου, είχε σημειώσει: «Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κλάσης. Είναι ένας σημαντικός χώρος. Τα κείμενα και οι παραστάσεις θα αναδείξουν αυτή τη σημασία. Θα ακουστεί από τη φωνή της Λυδίας Φωτοπούλου η προς Φιλιππησίους επιστολή, από τη φωνή της Φιλαρέτης Κομνηνού η μάχη της Αμφίπολης του Θουκυδίδη, από άλλους ηθοποιούς η φυλλάδα του Μ. Αλεξάνδρου. Ο ίδιος ο τόπος διεκδικεί με το στόμα το παρών στην παγκόσμια σκηνή. Θέλουμε να δείξουμε με τον τρόπο μας ότι το φεστιβάλ Φιλίππων είναι ένας ακόμη »μοχλός πίεσης»».

Σχολιάζοντας, παράλληλα, την έντονη «παρουσία» του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ, είχε πει: «Υπάρχει μέσα στη ζωή μας ο Αριστοφάνης και ειδικά τώρα τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, παρόλο που συχνά τον κακομεταχειριζόμαστε ανεβάζοντάς τον συμβατικά».

Φεστιβάλ Φιλίππων 2015 | Έναρξη

Εθνικό Θέατρο
«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη
3 & 4 Ιουλίου (αντί 4 & 5 Ιουλίου)
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Ώρα έναρξης 21.30 | Εισιτήρια 15 € & 12 €

Μετάφραση Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική Επεξεργασία Γιάννης Μπέζος
Σκηνικά – Κοστούμια Γιώργος Γαβαλάς
Μουσική – Στίχοι Κωστής Μαραβέγιας
Κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη Ντένια Στασινοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου Μιχάλης Σαπλαούρας
Βοηθός ενδυματολόγου Χριστίνα Τσουτσουλίγα
Σχεδιασμός Κομμώσεων Χρόνης Τζήμος
Σχεδιασμός Μακιγιάζ Εύη Ζαφειροπούλου

Διανομή:
Νέος Πάνος Βλάχος
Γριά Β΄ Μπάμπης Γαλιατσάτος
Βλέπυρος Γιάννης Ζουγανέλης
Γριά Γ΄ Θανάσης Ισιδώρου
Άνδρας Παναγιώτης Κατσώλης
Σχολιαστής Κώστας Κοράκης
Γείτονας Νίκος Μαγδαληνός
Χρέμης Λαέρτης Μαλκότσης
Πραξαγόρα Γιάννης Μπέζος
Νέα Δανάη Σκιάδη
Γριά Α΄ Γιωργής Τσουρής

Χορός Χριστέλα Γκιζέλη, Δάφνη Δαυίδ, Άνδρη Θεοδότου, Δήμητρα Καρακωνσταντή, Βαλέρια Κουρούπη, Ιωάννα Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Ελένη Μπούκλη, Πολυξένη Μυλωνά, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Μαρίνα Σάττι, Ντένια Στασινοπούλου

entertainment.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024