Αμερικανικός και πάλι ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής
Μετά από πέντε χρόνια κινεζικής κυριαρχίας
O νέος αμερικανικός υπερυπολογιστής Summit (Κορυφή) κατέκτησε κυριολεκτικά την κορυφή των υπερυπολογιστών, καθώς είναι πλέον αυτός ο πιο ισχυρός και «έξυπνος» στον κόσμο.
Ο Summit είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge (ORNL) του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στο Τενεσί και φθάνει τα 200.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο (petaflops).
Τον τίτλο του Νο 1 υπερυπολογιστή έως τώρα κατείχε ο κινεζικός Sunway TaihuLight του Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών της Κίνας στην πόλη Γουσί, με μέγιστη απόδοση 93 petaflops.
Ο Summit είναι ένα σύστημα IBM AC922 αποτελούμενο από 4.608 servers με συνολική μνήμη άνω των 10 petabytes. Είναι περίπου οκτώ φορές ισχυρότερος από τον έως τώρα καλύτερο αμερικανικό υπερυπολογιστή, τον Titan, επίσης του Εργαστηρίου Oak Ridge, ο οποίος βρισκόταν στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Αν οι Κινέζοι δεν έχουν κάποιο κρυφό «άσο», η επόμενη επίσημη κατάταξη Top 500 των υπερυπολογιστών θα επιβεβαιώνει την ανατροπή της ιεραρχίας. Με τα έως τώρα δεδομένα, στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται κατά σειρά ένας αμερικανικός υπερυπολογιστής, δύο κινεζικοί, ένας ελβετικός και ένας ιαπωνικός.
Ο Summit είναι ένας επιστημονικός υπερυπολογιστής που θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες στο πεδίο της ενέργειας, των νέων υλικών, της τεχνητής νοημοσύνης, της αστροφυσικής, της βιοϊατρικής κ.α., ανοίγοντας το δρόμο για νέες ανακαλύψεις που έως τώρα ήσαν αδύνατες.
«Η δημιουργία του υπερυπολογιστή Summit δείχνει την ισχύ της αμερικανικής ηγεσίας στις επιστημονικές καινοτομίες και στην ανάπτυξη τεχνολογίας. Φέρνει τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της δημιουργίας έως το 2021 ενός συστήματος υπερυπολογιστή στην εξακλίμακα (σ.σ. με ισχύ τουλάχιστον 1 exaflops)», δήλωσε με υπερηφάνεια ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ORNL.
- Επέστρεψε ο Αντετοκούνμπο, κερδίζουν οι Μπακς: Δεύτερη συνεχόμενη νίκη κόντρα στους Χόρνετς (113-123)
- Νικορέστης Χανιωτάκης: «Ο Σμαραγδής μου έδωσε το δικαίωμα να επιλέξω εγώ ποιον ρόλο θα ήθελα να υποδυθώ»
- Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης θέλουν να ξαναγράψουν το διεθνές δίκαιο (sic!) – επί το ακροδεξιότερο…
- Σερβία: Άγριο επεισόδιο σε αγώνα kickboxing – Μπήκαν στο ρινγκ και επιτέθηκαν σε Έλληνα αθλητή
- Μαρόκο: Οι ημερομηνίες της ομάδας του Ελ Κααμπί στα νοκ-άουτ παιχνίδια του Κόπα Άφρικα
- Ακίνητα: Στα ύψη οι τιμές στα νεόδμητα διαμερίσματα στην Αθήνα – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο
- «Η πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου»: Το νέο έργο της Φωτεινής Αθερίδου στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
- Η Επιστήμη το 2026 – Τι προβλέπει το περιοδικό Nature για τη χρονιά που έρχεται
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 30.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/michael-chere-PV8dauzbvtA-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442