Κίνα: Προειδοποίηση Πεκίνου για τους δασμούς – «Μη συνάπτετε συμφωνίες με τις ΗΠΑ εις βάρος μας»
Η Κίνα σημειώνει ότι ο κατευνασμός του Ντόναλντ Τραμπ «δεν μπορεί να φέρει ειρήνη»
Η Κίνα προειδοποίησε τις χώρες που επιδιώκουν εξαιρέσεις από τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να μη συνάπτουν συμφωνίες εις βάρος της.
«Εάν το διεθνές εμπόριο επιστρέψει στον ‘νόμο της ζούγκλας’, όλες οι χώρες θα γίνουν θύματα»
Η προειδοποίηση του Πεκίνου έρχεται την ώρα που δεκάδες εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ προσπαθούν να διαπραγματευτούν με την αμερικάνικη κυβέρνηση – και για τους σκληρούς «αμοιβαίους» δασμούς που έχουν ανασταλεί μέχρι τον Ιούλιο, όπως σημειώνει το Al Jazeera.
«Ο κατευνασμός δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη και ο συμβιβασμός δεν θα κερδίσει τον σεβασμό», δήλωσε σήμερα Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
«Το να θυσιάζεις τα συμφέροντα των άλλων για να αποκτήσεις τις λεγόμενες εξαιρέσεις για προσωρινά ιδιοτελή οφέλη μοιάζει με διαπραγμάτευση με τίγρη, οδηγεί τελικά σε αποτυχία και για τα δύο μέρη και βλάπτει όλους τους εμπλεκόμενους», σημείωσε ο ίδιος.
Αν και η Κίνα σέβεται τις προσπάθειες των χωρών να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους με τις ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης «να σταθούν στο πλευρό της δικαιοσύνης και του δικαίου» και «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε το κινέζικο υπουργείο Εμπορίου.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιοδήποτε μέρος επιτυγχάνει συμφωνίες εις βάρος των κινεζικών συμφερόντων», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζεται.
Για «αμοιβαία αντίμετρα» κάνει λόγο η Κίνα
«Εάν προκύψει μια τέτοια κατάσταση, η Κίνα δεν θα την αποδεχτεί και θα λάβει αποφασιστικά αμοιβαία αντίμετρα», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.
Το κινέζικο υπουργείο εξέδωσε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση μετά την αναφορά του Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να πιέσει τις χώρες που ζητούν ανακούφιση από τους δασμούς να μειώσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με την Κίνα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν σχέδια για να πιέσουν τους εμπορικούς εταίρους να σταματήσουν να εισάγουν επιπλέον αγαθά από την Κίνα και να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες με στενούς δεσμούς με τον ασιατικό γίγαντα, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Πώς έχει εξελιχθεί ο εμπορικός πόλεμος Ουάσινγκτον και Πεκίνου
Αν και ο Τραμπ ανακοίνωσε παύση 90 ημερών για τους «αμοιβαίους» δασμούς στις εισαγωγές από δεκάδες χώρες, η κυβέρνησή του έχει εντείνει τον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, αυξάνοντας τους φόρους εισαγωγής στις κινεζικές εξαγωγές σε ποσοστό 145%.
Η Κίνα, η οποία έχει δεσμευτεί να «πολεμήσει μέχρι τέλους» εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να κλιμακώνει την εμπορική διαμάχη, ανταπέδωσε επιβάλλοντας δασμούς 125% στις αμερικανικές εξαγωγές.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι περισσότερες από 70 χώρες έχουν επικοινωνήσει για να εκφράσουν ενδιαφέρον για τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών.
Ιάπωνες αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την Ουάσινγκτον για να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την εξασφάλιση ελαφρύνσεων για βασικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και του χάλυβα, ενώ αξιωματούχοι από τη Νότια Κορέα αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε υπουργικό επίπεδο την Πέμπτη.
Παρά την κλιμάκωση των αμερικανικών επιθέσεων κατά της Κίνας, ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει τελικά να κλείσει μια «πολύ καλή» εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.
Στην ανακοίνωσή του σήμερα Δευτέρα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι επιδίδεται σε «πολιτική ηγεμονίας» και «μονομερή εκφοβισμό» υπό το πρόσχημα της «αμοιβαιότητας».
«Εάν το διεθνές εμπόριο επιστρέψει στον ‘νόμο της ζούγκλας’, όλες οι χώρες θα γίνουν θύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
- 3, 2, 1: Η Αθήνα υποδέχεται το 2026 με ένα μεγάλο πάρτι – Το εορταστικό καλωσόρισμα της νέας χρονιάς
- Ζουλιαν Μπιάνκον: Το «γαλλικό κλειδί» του Ολυμπιακού
- Από την ιατρική μέχρι το διάστημα – Τα σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε
- Ισραήλ: Το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων στη Γάζα ανέστειλε τη λειτουργία του
- Καλαμάτα: Τροχαίο με ΙΧ που έπεσε στον ποταμό Άρι – Απεγκλωβίστηκε η γυναίκα οδηγός
- Ουκρανία: «Γελοίο» το βίντεο που παρουσίασε η Ρωσία σαν «απόδειξη» για την επίθεση στην κατοικία Πούτιν
- Ο Σέσκο είχε (ξανά) ραντεβού με την ατυχία και τα έβαλε με το δοκάρι
- Νομοσχέδιο: Κάντο όπως με τα τσιγάρα – Η Νέα Υόρκη αλλάζει τα Social Media
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Αγορές: Τα μεγάλα trades της χρονιάς που τελειώνει [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/ot_markets_down_25_1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 31.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/simon-y7ggpeuM1Qw-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442