Ο Πινέδα ακολουθεί την ελεύθερη πτώση της ΑΕΚ
Ο Ορμπελίν Πινέδα, η μεγαλύτερη «σταθερά» της ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, δείχνει τον τελευταίο καιρό αγνώριστος κι αυτό τα λέει όλα…
Όποιος αντιλαμβάνεται έστω τα στοιχειώδη από ποδόσφαιρο θα αναγνωρίζει πως ο Ορμπελίν Πινέδα είναι μέσα στους κορυφαίους παίκτες της Super League την τελευταία τριετία και ένας από τους καλύτερους ξένους που ήρθαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ένα πολυεργαλείο που μπορεί να παίξει σχεδόν σε κάθε θέση και να ανταποκριθεί σε όποιον ρόλο του δώσει ο προπονητής του.
Μόνο… τερματοφύλακας δεν έχει παίξει στην ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα ο διεθνής Μεξικανός που την πρώτη του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος. Σε μία ομάδα που τότε είχε πολλούς πρωταγωνιστές ο Πινέδα ξεχώρισε, κυρίως για την ικανότητά του να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο εξίσου καλά ταυτόχρονα.
Η απόδοσή του αυτά τα τρία χρόνια για την ΑΕΚ είναι βαρόμετρο, γι’ αυτό και το καλοκαίρι του 2023 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ που έδωσε περίπου 6,5 εκατ. ευρώ στη Θέλτα για να τον αποκτήσει. Γι’ αυτό και η Ένωση αντιστέκεται στις προτάσεις από το Μεξικό και αρνείται πεισματικά να τον παραχωρήσει.
Έπαψε Πινέδα να θυμίζει
Κι όμως, ακόμη και αυτός ο ποδοσφαιριστής εμφανίζεται αγνώριστος το τελευταίο διάστημα. Μέσα στη γενικότερη αγωνιστική κατάρρευση της ΑΕΚ έχει χαθεί και ο Πινέδα που όχι απλά δεν κάνει πια τη διαφορά στα μεγάλα ματς, αλλά σε κάποια από αυτά είναι και κακός. Όπως το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ όπου πέρα από το ότι δεν ήταν καλός, κάνει και το λάθος στο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού.

Πολλές φορές μοιάζει χαμένος μέσα στο γήπεδο είτε παίζει στον άξονα, είτε αριστερά στην επίθεση. Ο Πινέδα που στην πρώτη του χρονιά ήταν MVP ακόμη και όταν αναγκαζόταν να παίξει ως δεξί μπακ. Φαίνεται να έχει χάσει και αυτός την αυτοπεποίθησή του, να μην έχει σιγουριά και καθαρό μυαλό.
Είναι αμέτρητα φέτος – και ειδικά το τελευταίο διάστημα – τα σουτ πάνω στα σώματα, οι λάθος επιλογές την στιγμή της τελικής απόφασης. Γι’ αυτό άλλωστε και ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε πετύχει 14 γκολ συνολικά, φέτος έχει μείνει στο ένα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ίδιος έχει δικαιολογήσει αυτό το γεγονός λέγοντας πως ο Αλμέιδα θέλει από εκείνον περισσότερα πράγματα στο αμυντικό κομμάτι φέτος παρά στο επιθετικό.
Η αλήθεια είναι όμως πως σκέφτεται δύο και τρεις φορές πριν σουτάρει, σπαταλώντας πολλές φορές σημαντικές προοπτικές για την ΑΕΚ. Το έκανε στη ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, το έκανε με τον ΠΑΟΚ και γενικά είναι ένα μόνιμο μοτίβο φέτος για τον Μεξικανό που μοιάζει βραχυκυκλωμένος πολλές φορές. Κι όταν μέχρι και αυτός είναι σε τέτοια κατάσταση, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την ομάδα.
Ο Πινέδα παίζει τρία χρόνια ασταμάτητα βέβαια καθώς κάθε καλοκαίρι (όπως έχει και φέτος το Gold Cup) έχει υποχρεώσεις με την Εθνική του ομάδα. Θα είχε κάθε λόγο να είναι κουρασμένος, να τον έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις του. Με τη γενικότερη εικόνα πάντως που εμφανίζει η ΑΕΚ, πιο πολύ δείχνει να τον έχει πάρει και εκείνον από κάτω παρά να οφείλεται σε κούραση η πτώση της απόδοσής του.
Εξάλλου στο πρώτο μισό της σεζόν ο Αλμέιδα τον άφηνε συχνά στον πάγκο και τότε υπήρχε κριτική στον Αργεντινό γι’ αυτόν τον λόγο. Αν πάντως θέλει να έχει ρεαλιστικές ελπίδες για τη δεύτερη θέση στα πλέι οφ η Ένωση, οφείλει μεταξύ άλλων ο Αλμέιδα να επαναφέρει τον Πινέδα στα στάνταρ του, διαφορετικά δεν έχει καμία τύχη. Μπορεί όμως να το κάνει;
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Βίρτους Μπολόνια – Χάποελ Τελ Αβίβ 74-79: Σπουδαίο διπλό για την ομάδα του Ιτούδη και κορυφή στη Euroleague
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά το τέλος της 15ης αγωνιστικής – Σε ποια θέση βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
- Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 98-85: Κλάιμπερν και Πάντερ «καθάρισαν» στη Βαρκελώνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442