Μισθολογικό χάσμα: Οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα της ανισότητας – Εργάζονται «δωρεάν» για 7 εβδομάδες το χρόνο
Το χάσμα παραμένει σταθερά υψηλό εδώ και χρόνια και είναι μεγαλύτερο σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες.
Για σχεδόν επτά εβδομάδες τον χρόνο, οι γυναίκες εργάζονται «δωρεάν» σε σύγκριση με τους άνδρες. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα που καταδεικνύει πως το μισθολογικό χάσμα εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες που εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις ή σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες.
Παρά τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, η ανισότητα στις αποδοχές παραμένει μια σκληρή πραγματικότητα.
Σύμφωνα με νέα έκθεση που παρήγγειλε η συνδικαλιστική οργάνωση TUC, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μισθολογική διαφορά 13,1% σημαίνει πως οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες, εργάζονται «δωρεάν» για σχεδόν επτά εβδομάδες τον χρόνο, σύμφωνα με το Independent.
Η διαφορά στους μισθούς οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες συχνά εργάζονται σε χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις και είναι πιο πιθανό να εργάζονται μερική απασχόληση λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
Το χάσμα παραμένει σταθερά υψηλό εδώ και χρόνια και είναι μεγαλύτερο σε επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνική εργασία, καθώς και σε τομείς όπως η χρηματοδότηση και η ασφάλιση.
Η έρευνα έδειξε ότι το μισθολογικό χάσμα για τις γυναίκες ηλικίας 40 έως 49 ετών ανέρχεται στο 16,5%, ενώ αυξάνεται σχεδόν στο 19% για όσες βρίσκονται μεταξύ 50 και 59 ετών.
Ο γενικός γραμματέας της TUC, Πολ Νοουάκ, δήλωσε ότι όλοι πρέπει να αμείβονται δίκαια και πως οι γυναίκες δεν αξίζουν να αντιμετωπίζονται ως «εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας».
Τόνισε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα μπορεί να συμβάλει στο κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος, απαγορεύοντας εκμεταλλευτικές πρακτικές, όπως τα συμβόλαια μηδενικών ωρών, που πλήττουν κυρίως τις γυναίκες.
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442