«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας για το μέλλον»: Τι λέει ο Ζελένσκι για το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία
«Δεν χρειάζεται απλώς να τερματίσει τον πόλεμο. Πρέπει να δράσει έτσι ώστε ο Πούτιν να μην έχει καμία πιθανότητα να μας ξανακάνει πόλεμο», τονίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια γρήγορη διευθέτηση στην Ουκρανία πρέπει όχι μόνο να σταματήσει τον πόλεμο αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί πλέον να εκδηλωθεί άλλη επιθετικότητα από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή.
Μία μόνιμη λύση
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί να επαναληφθεί η εμπειρία των ειρηνευτικών συμφωνιών και συνομιλιών που απέτυχαν να φέρουν αποτελέσματα τα χρόνια που προηγήθηκαν της πλήρους εισβολής της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2002.
Και αυτό, όπως είπε, σήμαινε την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.
«Μια παγωμένη σύγκρουση θα οδηγήσει σε περισσότερη επιθετικότητα ξανά και ξανά. Ποιος τότε θα κερδίσει βραβεία και θα μείνει στην ιστορία ως νικητής; Κανείς. Θα είναι μια απόλυτη ήττα για όλους, τόσο για εμάς, όπως είναι σημαντικό, όσο και για τον Τραμπ», δήλωσε ο Ζελένσκι στο ITV.
«Δεν χρειάζεται απλώς να τερματίσει τον πόλεμο. Πρέπει να δράσει έτσι ώστε ο Πούτιν να μην έχει καμία πιθανότητα να μας ξανακάνει πόλεμο. Αυτό είναι το κύριο πράγμα και όλοι πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Αυτό θα ήταν μια νίκη», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Έτοιμος για συνομιλίες ο Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι επανέλαβε την προθυμία του να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, υπό την προϋπόθεση ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας – οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση – θα συμμετάσχουν.
«Εάν είχα την κατανόηση ότι η Αμερική και η Ευρώπη δεν θα μας εγκαταλείψουν και θα μας υποστηρίξουν και θα παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας, θα ήμουν έτοιμος για οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών», δήλωσε.
«Εάν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τον τερματισμό της «θερμής φάσης» του πολέμου. Πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά με την Αμερική και την Ευρώπη».
Στα σχόλιά του στο ITV, ο Ζελένσκι απέκλεισε και πάλι τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία μέχρι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη χώρα με την άρση βασικών διατάξεων του στρατιωτικού νόμου.
Ο Πούτιν λέει ότι ο Ζελένσκι δεν έχει καμία νομιμοποίηση σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, επειδή παρέμεινε στο αξίωμά του πέραν της θητείας του.
«Θα έπρεπε να αναστείλουμε τον στρατιωτικό νόμο και αν αναστείλουμε τον στρατιωτικό νόμο, χάνουμε τον στρατό», είπε. «Και, κατ’ αρχήν, οι Ρώσοι θα ήταν ευτυχείς. Είναι θέμα στρατιωτικής ικανότητας, ηθικού και παρόμοιων που θα χάνονταν».
Οι επαφές με τις ΗΠΑ
Ο Ζελένσκι δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι ήθελε η Ουκρανία να προμηθεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες με σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη της πολεμικής της προσπάθειας. Ουκρανοί αξιωματούχοι μίλησαν επίσης με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ.
Ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου.
Η New York Post ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι ο Τραμπ είπε ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει την αναφορά.
- Αληθινές γυναίκες – Η ποικιλομορφία των σωμάτων επιμένει στην Eβδομάδα Mόδας του Λονδίνου εν μέσω «επιδημίας» ενέσεων αδυνατίσματος
- Αυξάνουν την πίεση στο Ιράν οι ΗΠΑ – Πράξη επιθετικότητας οποιοδήποτε πλήγμα, λέει η Τεχεράνη
- Έχει έρθει η εποχή του «νόμου του ισχυρού» – Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα
- Η Ίντερ είναι έτοιμη να κάνει το «μπαμ» με τον Σιμεόνε
- Πλησιάζει η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις – Ποιους καλεί πρώτη φορά η Εφορία
- Κυψέλη: Άφαντος ο 64χρονος που επιχείρησε να βιάσει δίδυμα ΑμεΑ – «Πιστεύω ότι έχει φύγει για την Αλβανία»
- «Έφυγε» σε ηλικία 43 ετών η πρώην παίκτρια του WNBA, Κάρα Μπράξτον
- ΕΕ: Απίθανη η έγκριση του 20ου πακέτου κυρώσεων στη Ρωσία – Μπλόκο από Ουγγαρία και αντιδράσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442