Λωρίδα της Γάζας: Επιδημία πολιομυελίτιδας κήρυξαν οι αρχές – Κίνδυνος εξάπλωσης σε άλλες χώρες
Για εξάπλωση της πολιομυελίτιδας πέρα από τα σύνορα της Γάζας προειδοποιεί ο ΠΟΥ, ο οποίος στέλνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.
Η Λωρίδα της Γάζας πλήττεται από επιδημία πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, αποδίδοντας την επιστροφή της ασθένειας στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.
Η επίσημη κήρυξη πανδημίας έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «μεγάλο κίνδυνο» εξάπλωσης του ιού όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και πέρα από τα σύνορά της.
Οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη υποδομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ευνοούν τώρα την εξάπλωση της ασθένειας που έχει εκριζωθεί από τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα στη Γάζα, ωστόσο ίχνη του πολιοϊού τύπου 2 ανιχνεύονται στα λύματα. Η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού προκύπτει ως πολύ σπάνια παρενέργεια των εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας, τα οποία περιέχουν αδρανοποιημένο ιό.

To εμβόλιο της πολιομυελίτιδας χορηγείται από το στόμα. Από εκστρατεία εμβολιασμού στο Πακιστάν, μια από τις δύο χώρες όπου ο ιός παραμένει ενδημικός (Reuters)
Για την αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας, ο ΠΟΥ στέλνει στη Γάζα περισσότερα από ένα εκατομμύριο εμβόλια, τα οποία προορίζονται κυρίως για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, την πληθυσμιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο από την σπάνια ασθένεια.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ ξεκίνησε τη διάθεση εμβολίων στους στρατιώτες που υπηρετούν στη Λωρίδα της Γάζας.
Ειδικοί του ΠΟΥ και της UNICEF προγραμματιζόταν να φτάσουν στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα για να συλλέξουν δείγματα ανθρώπινων κοπράνων προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα ο κίνδυνος.
Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα, είναι άκρως μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να προσβάλλει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση, κυρίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
To 1988 ο ΠΟΥ ξεκίνησε παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών για να καταστήσει την πολιομυελίτδα τη δεύτερη ασθένεια που εκριζώνεται από τον πλανήτη μετά την ευλογιά.
Η ασθένεια όμως παραμένει ενδημική στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού συνάντησαν σημαντικές αντιστάσεις, κυρίως από τους Ταλιμπάν και σκληροπυρηνικούς θρησκευτικούς ηγέτες.
- Πέθανε ο ηθοποιός Πατ Φιν: Γνωστός από τα Φιλαράκια και το Seinfeld
- Airbnb: Νέα άνοδος για τον αριθμό των καταλυμάτων τον μήνα Νοέμβριο
- Γουίντχορστ: «Είμαι σκεπτικός για το αν έχει επιτυχία το NBA Europe, θα ήθελα να γίνει σε συνεργασία με τη Euroleague» (vid)
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]
- Τουρκία: Στα χέρια της αστυνομίας 115 μέλη του ISIS – Σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη
- Ένας… πολύ Ψυχρός Πόλεμος – Η Αρκτική ως το επόμενο πιο «θερμό» μέτωπο του πλανήτη
- Η επιστήμη ξέρει πόσα κιλά παίρνουμε μέσα στις γιορτές
- Gen Z: Οι εργαζόμενοι προσδοκούν ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέσω ΑΙ – Τα αφεντικά όμως διαφωνούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)











![Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Capture-174-132x85.jpg)























![Θεσσαλονίκη: Ισχυρή έκρηξη σε τράπεζα στον Εύοσμο – Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι [εικόνες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Capture-174-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442