Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Νέα ερώτηση στη Βουλή για την «κατάφωρη αδικία» – Εξακολουθεί να κωφεύει η κυβέρνηση
Η ανάλγητη απόφαση για την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τους συνταξιούχους εργαζόμενους, θέμα που είχε αναδείξει το in, έρχεται ξανά στη Βουλή.
Νέα ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, καταθέτει, μετά τον βουλευτή της ΝΔ, Μάρκο Καφούρο, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νομού Ηρακλείου, Φραγκίσκος Παρασύρης, για την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να «επιστρέψουν αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της εκ των υστέρων αλλαγής του μισθολογικού κλιμακίου τους» (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Παναγιώτη Στόλη/Eurokinissi).
Ακόμη και υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν χαρακτηρίσει κοινωνικά ανάλγητη την απόφαση του δημοσίου, την οποία είχε παρουσιάσει το in, ν’ απαιτήσει από τους συνταξιούχους εργαζόμενους την επιστροφή αναδρομικά σχεδόν του 50% από τον μισθό που ελάμβαναν καθώς οι υπηρεσίες του ανακάλυψαν ξαφνικά ότι από τη στιγμή που συνταξιοδοτήθηκαν θα έπρεπε ν’ αλλάξουν μισθολογικό κλιμάκιο και να τοποθετηθούν στο αρχικό του νεοδιοριζόμενου.
«Να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται»
«Να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται, σε σχέση με τις αποδοχές που έλαβαν, μέρος των οποίων το ΓΛΚ ζητά ως αχρεωστήτως καταβληθείσες», ζητάει ο Φραγκίσκος Παρασύρης από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη
Για το θέμα έχουν ήδη εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις-κόλαφος για την κυβέρνηση που παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να κωφεύει, αρνούμενη επίμονα να λύσει οριστικά το θέμα με μια απλή πολιτική απόφαση.
Το αποτέλεσμα είναι ν’ αναγκάζονται οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι σ’ όλη την Ελλάδα να προσφεύγουν στα δικαστήρια, πληρώνοντας ένα σωρό χρήματα και υποβαλλόμενοι σε μιαν απίστευτη ταλαιπωρία και ψυχική φθορά προκειμένου να βρουν το αυτονόητο δίκιο τους.
Σ’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφέρεται και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, ο οποίος στην ερώτησή του προς τον κ. Χατζηδάκη επισημαίνει ότι «Σε απόγνωση έχουν περιέλθει, αφού έχουν αποδυθεί σ’ έναν κοστοβόρο και ψυχοφθόρο δικαστικό αγώνα, χιλιάδες συνταξιούχοι εργαζόμενοι καθώς το δημόσιο απαιτεί να επιστρέψουν αναδρομικά δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω της εκ των υστέρων αλλαγής του μισθολογικού κλιμακίου τους».
Ο κ. Παρασύρης ζητάει «Να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων που συνέχισαν να εργάζονται, σε σχέση με τις αποδοχές που έλαβαν, μέρος των οποίων το ΓΛΚ ζητά ως αχρεωστήτως καταβληθείσες».
«Δικαστικές αποφάσεις»
Ο βουλευτής επικαλείται, μεταξύ άλλων, τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις «που έχουν εκδοθεί και δικαιώνουν τους προσφεύγοντες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη, ελλείψει πολιτικής βούλησης της Νέας Δημοκρατίας για επίλυση του προβλήματος με νομοθετική τροποποίηση», και ρωτάει τον υπουργό:
«- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία για τους απασχολούμενους συνταξιούχους στους φορείς του Δημοσίου και της Γενικής Κυβέρνησης;
– Προτίθεστε να αναλάβετε συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου οι μέχρι τώρα θεωρούμενες ως αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές να μην αναζητηθούν και ούτε να καταλογισθούν, με τροποποίηση του άρθρου 11 του ν. 4354/2015»;
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
- Πασκουάλ: «Νιώθω υπερήφανος για τους παίκτες μου – Σημαντική νίκη, αλλά όχι κάτι παραπάνω»
- Ουνιόν Βερολίνου – Λειψία 3-1: Την… προσγείωσε απότομα
- Μπαρτζώκας: «Δυσκολευτήκαμε αμυντικά σε όλο το παιχνίδι, παίξαμε κάτω από το επίπεδό μας»
- Παρτιζάν – Ερυθρός Αστέρας 79-76: Ανατροπή στο τέλος με ηγέτη τον Ουάσινγκτον
- Εκρέμ Ιμάμογλου: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη – Εκτενές άρθρο του δημοσιεύει το «Foreign Affairs»
- Βίρτους Μπολόνια – Χάποελ Τελ Αβίβ 74-79: Σπουδαίο διπλό για την ομάδα του Ιτούδη και κορυφή στη Euroleague
- Η βαθμολογία της Euroleague μετά το τέλος της 15ης αγωνιστικής – Σε ποια θέση βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)








![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-127x85.jpg)




























![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)











![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)



![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442